Cele mai nocive 6 ingrediente naturale

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:44
8688 citiri
Cele mai nocive 6 ingrediente naturale
Foto: Rodale

Produsele naturale sunt la mare cautare astazi, cei mai multi dintre noi considerand ca tot ce este natural este si benefic starii de sanatate. Cu toate astea, unele ingrediente naturale ascund pericole nebanuite.

Rodale deconspira 6 dintre aceste ingrediente naturale prezente in diverse produse din comert, dar care sunt nocive si pe care ar trebui sa le evitam pe cat posibil.

Caragenan

Caragenanul este un aditiv alimentar derivat din algele marine si folosit in asa numitele produse naturale sau organice. Ceea ce nu stiu multi este ca aceasta substanta produce inflamatie in corp, stare care creste riscul aparitiei unor boli cronice, precum boala inflamatorie intestinala, arterioscleroza, artrita reumatoida etc.

Caragenanul este folosit cu precadere in produsele lactate, asa ca citeste cu atentie eticheta.

Colorantul caramelelor

Culoarea aramie a caramelelor sau a diverselor bauturi racoritoare este obtinuta astazi printr-un proces in care zaharul este incalzit cu compusi de amoniu. Se pare ca acest proces creeaza un produs secundar numit 4-MI, substanta care cauzeaza cancer si alte afectiuni grave.

Cel mai bine ar fi sa eviti astfel de produse ce pot contine diferite cantitati de 4-MI.

Ulei de palmier

Un timp, uleiul de palmier a inlocuit cu succes uleiurile vegetale hidrogenate despre care se spune ca ar dauna sistemului cardiovascular. Studii diverse au aratat, insa, ca acest tip de ulei este la fel de nociv ca grasimile trans din uleiurile partial hidrogenate. In plus, pentru a face loc plantatiilor de palmier de ulei, foarte multe paduri tropicale au fost distruse, ceea ce a dus la disparitia multor specii de animale in Indonezia si Malaezia.

Uleiul de palmier este folosit mai ales in produse de patiserie, biscuiti sau prajituri.

Suc de trestie evaporat

Ceea ce apare pe etichete sub aceasta denumire este de fapt zahar alb rafinat. Multe companii militeaza pentru inlocuirea acestei denumiri cu "sirop de trestie de zahar uscata", intrucat ingredientul nu este nici suc, si nici natural. De fapt, este format din cristalele uscate ramase in urma trestiei de zahar crude, fierte. Aceste cristale trec prin alte procese, timp in care se pierd toate vitaminele si mineralele, neavand astfel nicio valoare nutritionala.

Opteaza pentru indulcitori naturali sanatosi, cum ar fi siropul de artar, melasa sau miere.

Concentrat de suc de fructe

Concentratul de suc de fructe se foloseste mai ales in gemuri, dulceturi sau bauturi racoritoare. Pe langa faptul ca este plin de calorii, are o cantitate mare de fructoza, substanta care, se pare, duce la probleme de memorie sau boli cardiace.

Asadar, mananca fructe sau opteaza pentru indulcitorii naturali.

Sirop de porumb, bogat in fructoza

In Statele Unite ale Americii s-a dus o intreaga discutie privind listarea acestui ingredient ca natural. Desi cei mai multi nu sunt de acord cu aceasta titulatura, nu s-a emis nicio regula oficiala in acest sens.

Trebuie sa stii, insa, ca siropul de porumb este asociat deseori cu obezitatea, afectiuni cardiace, iar prin mecanismul de fabricare, ingredientul poate contamina creierul cu mercur.

Siropul de porumb se regaseste deseori in produse "low-fat", sarace in grasimi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ingrediente naturale nocive, #ingrediente periculoase alimente, #ingrediente pericol sanatate , #alimente