Cele mai rele alimente "sanatoase"

Luni, 19 Martie 2012, ora 18:18
14533 citiri
Cele mai rele alimente "sanatoase"
Foto: infoniac.ru

De multe ori consumam alimente despre care suntem convinsi ca sunt sanatoase sau, evental, inofensive, fara sa stim ca ne dauneaza. Uneori, vina o are publicitatea, care ofera solutii de slabire sau de tonifiere prezentand tocmai alimentele care ne ingrasa sau ne lasa fara energie.

Nutritionistii au depistat cateva din acestea, iar presa este din ce in ce mai insistenta in a atrage atentia asupra lor, noteaza Infoniac.ru.

Margarina

A mers vestea ca untul este daunator, fiind de origina animala, iar margarina, fiind de origina vegetala, ne prieste. Fals. Grasimea vegetala suporta multe prelucrari complicate pana ajunge sa fie margarina. I se ridica nivelul colesterolului rau si ii scade cel bun. Sfatul nutritionistilor: aruncati margarina si consumati, mai bine, unt. Dar bagati de seama sa nu fie amestecat cu margarina.

Iaurtul

Iaurtul este o sursa excelenta de calciu si vitamina D, dar unii producatori il fac foarte dulce si gras. Cautati iaurt slab (exista chiar cu 0,1% grasime la noi, in Romania), neindulcit si nearomat artificial. Daca vreti, ii puteti da singuri aroma folosind fructe, amestecate bine in iaurt cu mixerul. Este delicios si sanatos consumat astfel.

Fructele uscate

Prunele uscate sunt o veche traditie romaneasca, dar unii producatori ofera tot felul de fructe deshidratate "pentru rontait". Un sfert de vas cu fructe uscate contine peste 100 calorii, mai mult decat doua vase pline cu fructe proaspete. Preferati-le pe acestea, daca tinenti la silueta si la sanatate.

Batoanele cu proteine

Asa-zisele batoane cu proteine contin vitamine, dar si carbohidrati (zaharuri), de doua ori mai mult decat tortul de ciocolata. Campania publicitara va imbie, gustul este placut, aromele variate, dar numarul de calorii de pe eticheta iti face parul maciuca.

Croasant

Pare cea mai nevinovata gustare, dar niciun aliment facut in bucatarie nu rezista atata timp, ambalat intr-o simpla hartie. Concluzia: contine mai multe feluri de conservanti, iar, in cazul cand ambalajul indica putine calorii, trebuie inteles ca este indulcit cu substante chimice. Aceasta inventie ambalata stralucitor este o mica bomba cu explozie intarziata pentru stomacul nostru.

Salatelele cu sos

Un magazin de aperitive din Paris ofera 142 variante de sosuri pentru salate. Desi salata de cruditati este sanatoasa, sosurile nu totdeauna. Maioneza este total nerecomandata, iar, la baza ei stau poate majoritatea sosurilor reci.

Chiar si fara maioneza, toate sosurile au arome si potentiatori de gust pe baza de E-uri. Sosul sanatos ti-l faci singur in bucatarie din ulei de masline, lamaie, otet, piper, mustar, usturoi, ceapa, verdeata tocata - bineinteles, nu toate deodata.

Chiftelele de curcan

S-a format prejudecata, in ceea ce priveste carnea de curcan, ca este mai slaba decat cea de porc. Gresit, amandoua sunt la fel de grase, mai ales daca respectivul curcan a fost indopat. Carnea de curcan este buna la gust, dar ingrasa.

Napolitanele

Nimic nu este mai inselator in materie de mancare decat o napolitana. Zici ca nici nu conteaza, dar un pachet cu 100 g napolitane contine de doua ori atatea calorii cat o felie de tort. Problema sta in umplutura, o crema formata numai din grasime si zahar - tot ce trebuie, ca sa te ingrasi. In plus, ai parte de un continut ridicat in E-uri in cazul tuturor napolitanelor, fara exceptie. Apropo: stiati ca va puteti face singuri napolitane, din foi cumparate?

Cartofii prajiti

A ajuns o moda sa rontai cartofi prajiiti, la pachet. De cartofii prajiti calzi te saturi la un moment dat, dar de cei la pachet nu te saturi niciodata. Prajeala din ei se duce direct la bila, acizii grasi la stomac, iar conservantii si alte adaosuri nici nu stii unde ajung. Mai bine rontaie nuci sau alune, pentru ca seminte nu se mai practica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alimente bombe calorii, #alimente asa zis sanatoase, #alimente nocive, #cartofi prajiti sanatate, #batoane proteine , #alimente