Cele mai toxice 10 alimente pe care le consumam frecvent

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 07:00
23580 citiri
Cele mai toxice 10 alimente pe care le consumam frecvent
Foto: toptenz.net

Obisnuim sa credem ca alimentele consumate frecvent contin doar vitamine si elemente nutritive, fiind benefice pentru sanatatea noastra. Ei bine, foarte multe dintre aceste alimente comune ascund si substante toxice, extrem de periculoase.

TopTenz a aflat secretele celor mai cunoscute, dar si celor mai toxice fructe, legume sau feluri de mancare, prezentand conditiile in care acestea devin daunatoare.

Cassava (Yuca)

Cassava este un arbust ce creste in Insulele Caraibe si America de Sud. Acesta se foloseste pentru mai multe feluri de mancare si poate fi preparat astfel incat gustul sau sa fie dulce sau amar. Cum cassava contine niveluri mari de cianura, gatit incorect poate duce la paralizie ireversibila. Radacinile de cassava sunt introduse intr-o substanta ca faina, folosita apoi in tapioca.

Ciuperci

Dintre cele 38.000 de specii de ciuperci existente, 5% sunt toxice. E drept ca doar o duzina cauzeaza moartea, insa ciupercile otravitoare pot provoca probleme gastro intestinale sau chiar leziuni grave ale ficatului.

Acaju

Semintele acestui arbore trebuie preparate termic pentru a putea fi consumate. Ele contin o substanta care se gaseste si in iedera otravitoare. Otravirea este rara tocmai datorita acestei procesari termice, insa in caz contrar reactiile provocate de otrava pot duce la moarte.

Pufferfish

Pufferfish este al doilea cel mai otravitor vertebrat din lume. Imparatul Japoniei nu are voie sa consume pufferfish, desi in tari precum Coreea sau Japonia acest peste este considerat o delicatesa. O substanta continuta de anumite parti ale pestelui produce simptome ca amorteala, hipertensiune arteriala, paralizie musculara, inclusiv paralizia muschilor diafragmei, ceea ce duce la deces.

Ardei iute

Capsaicina continuta de ardei este cea care da senzatia de iute. Totusi, daca un ardei, doi nu fac rau, o cantitate mai mare poate deveni otravitoare. In cazul unor soiuri de ardei iute, capsaicina poate fi simtita pe piele, senzatia fiind asemanatoare arsurii.

Cartofi

Desi nu ai fi crezut, si cartofii (in special cei verzi) pot fi toxici. Culoarea verzuie a unor cartofi este data de solanina. Cei care beau ceai de frunze de cartofi sau consuma cartofi verzi sunt mai predispusi otravirii. Aceasta se manifesta prin slabiciune si chiar coma.

Migdalele

Unele dintre cele mai vechi alimente cultivate, mentionate si in Vechiul Testament, migdalele pot fi foarte otravitoare. In unele tari, este ilegal sa vinzi migdale fara ca acestea sa fie preparate in prealabil.

Ciresele

Pe cat de gustoase si sanatoase sunt ciresele, pe atat de toxici pot fi samburii acestora. In cazul in care sunt mestecati sau zdrobiti se elibereaza o substanta daunatoare, cianura de hidrogen. Otravirea usoara, cea care e cel mai probabil sa se intample, se manifesta prin durere de cap, ameteala, confuzie, anxietate si varsaturi. Otravirea severa are ca simptome dificultati in respiratie sau insuficienta renala.

Merele

Si merele contin cianura, dar nu intr-o cantitate mare. Substanta respectiva se regaseste in semintele fructului. Asadar, chiar daca se intampla sa mananci semintele marului, otravirea nu va fi semnificativa. Problemele incep atunci cand consumi o cantitate semnificativa de seminte de mere, lucru putin probabil.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#alimente comune toxice, #alimente toxice, #alimente otravitoare, #fructe toxice, #plante toxice, #peste toxic , #alimente