Cele mai dezgustatoare minciuni cu care ne "hraneste" industria alimentara

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:08
8151 citiri
Cele mai dezgustatoare minciuni cu care ne "hraneste" industria alimentara
Foto: cracked

Unele dintre alimentele cumparate ascund ingrediente sau procese de preparare care starnesc cel putin o senzatie de dezgust. Si, desi organismele care se ocupa de protectia consumatorului din intreaga lume au o serie de reguli ce trebuie respectate, producatorii gasesc intotdeauna "portite" pentru a-si scoate produsele pe piata.

Dupa cum informeaza Cracked, iata cateva dintre ingredientele ori procesele surprinzatoare de preparare ale unor produse alimentare comercializate.

1. Lemn

Pare aproape de necrezut, dar o substanta extrasa din lemn - celuloza - se gaseste in multe produse de patiserie, de la chifle pana la foi de placinta (comercializate de unele firme, desigur, nu se poate generaliza). Si asta pentru ca celuloza ofera o anumita textura alimentelor procesate, firmele care apeleaza la ea folosind-o ca inlocuitor pentru ingrediente scumpe, ca faina si uleiul.

Este cu 30% mai ieftina decat acestea si nu este otravitoare, astfel ca, pana in prezent, nu au aparut restrictii legate de utilizarea ei (nici macar o cantitate maxima care sa poata fi folosita intr-un produs). Si asta desi nu are nici vreo valoare nutritionala si este si greu digerabila pentru organismul uman.

2. Modul in care este facut sucul de portocale

Acest suc se numara printre cele mai populare bauturi racoritoare insa, de multe ori, desi scrie pe ambalaj ca este suta la suta natural sau ca nu are adaos de zahar, lucrurile nu stau chiar asa in realitate.

Concret, iata cum procedeaza unele firme producatoare de suc de portocale: e drept, primul pas consta in stoarcerea portocalelor, dar acesta este primul si ultimul pas normal din proces; urmatorul consta in punerea lichidului in rezervoare uriase, dupa care urmeaza extragerea si indepartarea oxigenului (acest lucru face ca sucul, comercializat ca "proaspat sau abia stors" sa poata avea termen de valabilitate pana la un an).

Urmatorii pasi insa, si cei mai "gravi", sunt determinati de acest procedeu, prin acesta indepartandu-se si absolut orice urma de gust. Iar intr-un asemenea stadiu producatorii trebuie sa faca ceva pentru ca lichidul cu care au ramas sa capete gust, astfel ca adauga un amestec atent realizat din chimicale, numit "pachet de arome". Si, de multe ori, acestea nici nu mai sunt mentionate pe lista cu ingrediente.

3. Modul in care este "curatat" hamburgerul

Principala problema a firmelor care comercializeaza hamburgeri este cum sa se asigure ca acea carne din care sunt facuti acestia nu contine bacteria E.coli. Multe dintre firme au gasit insa si rezolvarea, numai ca nu este una chiar apetisanta. Mai exact, trec carnea prin amoniac (acea substanta care este folosita inclusiv la ingrasaminte si la produse de curatat), deoarece amoniacul omoara bacteria E.coli.

4. Afine false

O prajitura din comert care, teoretic, contine afine, poate sa nu contina nici urma de fruct. Nemaipunand la socoteala faptul ca poate avea in compozitie si celuloza, daca este facuta de o firma ai carei reprezentanti accepta folosirea acestei substante. Afinele pomenite sunt, de fapt, niste elemente alimentare complet artficiale, facute prin diferite combinatii de sirop de porumb si aditivi alimentari.

Cele "false" sunt mai ieftine si tin mai mult fara sa se altereze. Insa, nu au absolut niciun beneficiu pentru sanatate, asa cum se intampla in cazul celor adevarate. Cu toate acestea, unii producatori nu ezita sa puna pe ambalajele prajiturilor "cu afine" fotografii cu fructe reale.

Iar pentru tarile care au ca regula in industria alimentara folosirea unei fotografii cu fructe reale doar in cazul in care produsul contine acest fruct, unii producatori au gasit, de asemenea, un tertip: pun in prajituri o cantitate nespecificata de fructe, astfel ca pot folosi in mod legal poze cu acestea; numai ca acea cantitate nespecificata este de cele mai multe ori si nesemnificativa, cea mai mare parte din fructe fiind tot din cele artificiale, obtinute din chimicale.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#industria alimentara secrete, #obtinere suc portocale comert, #procedee preparare alimente, #celuloza industrie alimentara, #prajituri fructe comert , #alimente