Conceptii gresite legate de alimentatie

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 12:03
5295 citiri
Conceptii gresite legate de alimentatie
Foto: Listverse

Alimentatia constituie un subiect intens dezbatut in zilele noastre si controversat sub anumite aspecte. Mai mult, din diverse cauze apar si se transmit conceptii gresite legate de ce mancam si de cum ne influenteaza alimentele alese.

Potrivit Listverse, iata cateva mituri despre alimentatie.

1. Poti slabi evitand anumite alimente sau consumand cu preponderenta altele

Pierderea in greutate nu are loc daca mananci mai des anumite alimente sau daca eviti altele si nu exista nicio combinatie miraculoasa de alimente care sa te ajute in acest sens. Singura regula de baza in ceea ce priveste slabitul este sa mananci mai putine calorii decat arzi in timpul activitatilor pe care le ai zilnic.

In ceea ce priveste slabitul, nu conteaza daca acele calorii vin de la ciocolata, salata, grasimi sau cereale (este important insa pentru sanatate sa alegi alimentele mai putin nocive).

Diete ca Atkins, care presupun preponderent proteine, functioneaza deoarece alimentele bogate in proteine sunt atat de satioase incat nu poti manca mult, in orice caz nu mai mult decat arzi zilnic.

Cea mai buna regula, care ar trebui respectata toata viata, este sa mananci moderat indiferent de tipul alimentelor alese.

2. Prepararea termica a bauturilor alcoolice, cand gatesti, indeparteaza cea mai mare parte din alcool

Multi oameni prepara din cand in cand mancaruri folosind vin, bere etc., pentru ocazii speciale indeosebi, crezand ca prin gatit (inclusiv flambare) este indepartata cea mai mare parte din alcool si ca astfel preparatele sunt sigure pentru copii sau alcoolici. Ce nu se stie, insa, este ca prin gatit se indeparteaza de obicei doar circa 25% din cantitatea de alcool continuta de mancarea respectiva.

Doar prepararea termica timp de 2,5 ore a alcoolului, alaturi de alte lichide sau ingrediente, reduce cantitatea de alcool ramasa cu 95%.

3. Carnea de porc si cea de pui trebuie gatite la temperaturi ridicate pentru a fi sigure pentru consum

Trichinella spiralis, un tip de parazit intestinal, care cauzeaza trichineloza, este principala cauza care a dus la raspandirea indemnului potrivit caruia carnea trebuie preparata termic la peste 71 de grade Celsius.

Adevarul insa este ca atat carnea de porc, cat si cea de pui pot fi consumate in deplina siguranta daca sunt gatite la 55 de grade Celsius, respectiv 58 de grade Celsius. La aceste temperaturi atat trichinella spiralis, cat si salmonella sunt distruse.

4. Omul a fost vegetarian la origini

In sustinerea cauzei lor, multi dintre vegetarieni se folosesc de diverse motivatii, mai mult sau mai putin adevarate, una dintre acestea fiind si aceea ca stramosii nostri au fost vegetarieni. Adevarul insa este ca in urma cu cel putin un milion de ani stramosii omului consumau mancaruri gatite, iar un antropolog specializat in diete sustine chiar ca acesti stramosi nu ar fi evoluat, devenind oamenii moderni de azi, daca nu ar fi inceput sa consume carne.

Profesorul Tim White, din cadrul Universitatii California, din Berkeley, a descoperit, luna trecuta, alaturi de alti specialisti, ca precursorii omului consumau carne inca de acum 2,5 milioane de ani.

Veganismul (respingerea nu doar a carnii, ci a oricarui produs animal) este un concept inventat in anii '40 de catre englezul Donald Watson, un vegetarian declarat, care a decis sa duca modul lui de alimentatie la un nivel aproape fanatic.

5. O dieta pe baza de foarte multe fibre reduce riscul de cancer colorectal

Doctorul Denis Burkitt a petrecut mai multi ani in Kenya si Uganda, studiind alimentatia bastinasilor, iar la un moment dat a observat ca in acea parte de lume incidenta cancerului colorectal este mica, punand aceasta statistica pe seama consumului ridicat de fibre. Putinele studii care s-au facut cu adevarat pe aceasta tema nu au descoperit insa beneficii ale unei diete pe baza de foarte multe fibre.

6. Poti evita consumul de glutamat monosodic

Consumul de glutamat monosodic poate duce la aparitia "sindromului restaurantului chinezesc", o toxiinfectie alimentara. Sindromul poarta aceasta denumire deoarece glutamatul monosodic, un aditiv alimentar, este folosit frecvent in bucataria chinezeasca. Insa, daca de produsele care contin glutamat de monosodiu adaugat te mai poti feri (unele produse procesate cum ar fi chipsurile spre exemplu), de cele care contin in mod natural aceasta substanta este foarte dificil sau chiar imposibil sa te feresti.

Carnea, alte alimente care contin proteine in afara de carne (fasolea, etc.), ciupercile, rosiile, produsele pe baza de grau (painea, etc.) toate au concentratii ridicate de glutamat monosodic natural. Europenii si americanii consuma zilnic un gram, in medie, de glutamat monosodic, din surse naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mituri alimentatie, #conceptii gresite alimentatie, #neadevaruri alimentatie, #mituri gatit, #mancaruri flambate alcool concentratie , #alimente