Cum poti sa faci cancer din cauza vinului? Cat de periculos este vinul de tara sau cel foarte ieftin Interviu cu un nutritionist

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 07:38
63213 citiri
Cum poti sa faci cancer din cauza vinului? Cat de periculos este vinul de tara sau cel foarte ieftin Interviu cu un nutritionist
Foto: Arhiva Ziare.com

Este cunoscut faptul ca vinul face bine inimii, dar cat de bun este acesta cu adevarat pentru organism? Sau, din contra, cat de periculoase sunt vinurile ieftine? Dar cel de tara?

La toate aceste intrebarile a raspuns intr-un interviu Ziare.com Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape.

Nutritionistul explica ce cantitate de vin trebuie sa bem, dar si de trebuie sa ne ferim de cel de tara sau de cel foarte ieftin.

Numeroase studii lauda efectele benefice ale vinului asupra sanatatii. Cat de des si cat trebuie consumat pentru a fi cu adevarat bun pentru sanatate?

Cercetarile in privinta consumului de vin nasc controverse, pana in acest punct. Exista cercetari care sustin ca este important sa consumam vin, altele care pun consumul la baza unor afectiuni grave, precum cancerul de diferite tipuri.

Dar sa incepem cu esentialul, si anume, cu ce reprezinta vinul. O bautura alcoolica. O caracterizare grosiera, dar care pana la urma defineste esenta sa. Asadar, cu toate ca vinul ar putea contribui la buna functionare a memoriei, la imbunatatirea circulatiei sanguine, iar asociat cu activitatea fizica moderata sprijina cresterea colesterolului bun, exista si reversul medaliei. Alcoolul continut (pana la 20%) incetineste reflexele, poate determina cresterea apetitului si, implicit, cresteri in greutate si tulburari hormonale.

Bineinteles, este indicat sa consumam un vin de calitate, in detrimentul altor bauturi alcoolice, insa moderatia este esentiala. Un barbat poate consuma pana la doua pahare pe zi, iar o femeie un pahar pentru a mentine echilibrul organismului.

Cat de mult conteaza daca este alb sau rosu? Care dintre cele doua este mai bun?

Intr-adevar vinul rosu contine antioxidanti si este preferat. Aceeasi oxidanti pot fi luati si din alimentatie, asadar, in cazul in care nu exista o preferinta in a consuma vin, nu este cazul sa ne facem o crama din acest motiv. Cel mai puternic antioxidant este resveratrolul, continut de pielita strugurilor.

Insa acesta nu este singurul motiv pentru care vinul rosu este preferat celui alb. Ca si aport de calorii si carbohidrati diferentele intre cele doua tipuri de vin sunt mici, insa vinul rosu este superior din multe perspective: contine mai putin zahar, iar aportul de fier, magneziu, fosfor, bilineurina sunt mult mai mari.

Bilineurina este responsabila de "hormonul fericirii", pe langa reducerea inflamatiei si protejarea ficatului, asadar de aici si starea de bine generata de un pahar de vin rosu (o gasim si in oua). Totodata, consumul moderat de vin rosu este asociat si cu scaderea hipertensiunii, dar si combaterea anumitor forme de cancer si a altor boli si cresterea colesterolului bun.

Ce persoane trebuie sa evite total, adica nu au voie nici macar un pahar?

Femeile insarcinate si cele care alapteaza si persoanele care se afla sub tratament medicamentos pentru diverse afectiuni.

Cat de periculoase sunt pentru sanatate vinurile ieftine? Multe persoane consuma vinuri la pet-uri de 2 litri sau chiar mai mult, dar foarte ieftine. Ce risca acestea?

Vinul este obtinut prin fermentatia alcoolica a strugurilor. Nu se adauga arome sau zahar. Cu toate acestea, vinul la pet sau cele cu un pret foarte mic (sub 15 lei, sticla de 750 ml) contine zahar, arome, apa, sulfiti si alcool. Daca mai contin si struguri sau urme de struguri este discutabil. Asadar, un vin ieftin reprezinta de fapt o apa cu alcool si arome, ceea ce contravine atat normelor de productie, cat mai ales sanatatii. Cancer de esofag, faringe, laringe, colon, ficat, depresie, afectiuni dentare grave pot fi cauzate de un consum dezechilibrat de astfel de bauturi, asociate cu un stil de viata in general necorespunzator.

Cat de bune sunt bacteriile din vin pentru sanatatea ta

Vinul de tara tinde sa devina si el tot mai nepotrivit, deoarece se folosesc din ce in ce mai multe adaosuri daunatoare: zahar pentru o accelerare a procesului de fermentatie, sulfiti pentru o mai buna conservare. Problema reala in acest caz fiind dozajul. Cu siguranta, nu se vor indeplini normele stabilite de legislatia in vigoare.

Pe de alta parte, cele mai scumpe sunt si mai bune? Strict din punct de vedere al sanatatii. Este pretul un criteriu real?

Pretul poate fi un bun criteriu. Eticheta ne ajuta sa stim cu exactitate ce consumam si sa ne asiguram ca nu contin o cantitate mai mare de sulfiti decat cea agreata la nivel european de normele de sanatate (150 mg/l de sulfiti pentru vinul rosu, 210 mg/l vinul alb). Asociatiile de producatori si somelierii sustin ca un vin al carui pret este sub cinci euro/sticla de 750 ml cel mai probabil este de o calitate indoielnica si ar trebui evitat. Un vin cu adevarat bun, costa pentru zece euro/sticla de 750 ml.

Normele adoptate la nivel european si imbratisate si de legislatia in vigoare in Romania, au in mod cert in vedere sustinea unui stari optime de sanatate.

Ce fel de vin nu trebuie sa achizitionam niciodata?

Vinul de tara (acolo unde nu avem o sursa verificata si de incredere) si cele mentionate anterior in categoria vinurilor foarte ieftine.

Este recomandat sa se consume vin in timpul mesei?

Alcoolul incetineste digestia. Implicit, vinul va avea acelasi efect, ceea ce va genera o stagnare prelungita a acestora in stomac si implicit, va afecta functiile intregului sistem digestiv. Impactul se resimte cu precaderea la persoanelor predispuse la afectiuni gastrice. Senzatia de prea-plin resimtita in acest caz poate genera un disconfort si mai mare in cazul in care discutam de cina, deoarece se va mentine si pe parcursul noptii putand genera balonare si un somn nelinistit.

Cu ce nu trebuie combinat niciodata un vin? Care este cea mai periculoasa combinatie de acest fel?

Niciodata cu medicamente si substante stupefiante. De asemenea, combinatii care pe termen lung pot avea efecte nocive asupra sanatatii: cafea, tutun si alte bauturi alcoolice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#nutritionist vin, #vin pericol sanante, #vin ieftin periculos , #alimente