De Sfantul Ilie se mananca mere

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:26
7508 citiri
De Sfantul Ilie se mananca mere

Traditia spune ca in data de 20 iulie se mananca mere, marul fiind pomul mult iubit de Sfantul Ilie. Dar intai merele se culeg si se duc la biserica sa fie sfintite, iar la sfarsitul slujbei se dau de pomana copiilor. In popor, se crede ca pe lumea cealalta, aceste mere vor deveni de aur.

Nu este ingaduit sa se manance mere inainte de 20 iulie deoarece Sfantul Ilie se supara, se infurie si va arunca cu grindina pe pamanturile celor ce au pacatuit astfel.

Cred ca si Sfantul Ilie cunoaste valoarea nutritionala si terapeutica a merelor, aceste fructe miraculoase raspandite in toata lumea, aliment si medicament in acelasi timp. Exista sute de soiuri de mere si nu intamplator marul este primul aliment care se introduce in alimentatia copilului abia nascut, pentru diversificare, si asta pentru ca se digera foarte usor, iar nutrientii din compozitie sunt complet asimilati.

Un aliment complet

Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos, sunt foarte bogate in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, sustin imunitatea si previn aparitia bolilor canceroase. Merele se recomanda, fara restrictii, in orice dieta, nu au contraindicatii, nu dau dependenta si nici nu au reactii secundare.

Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor cu tot cu coaja. Daca totusi nu se poate, atunci decojirea sa se faca in strat cat mai subtire si cojile sa nu se arunce. Din coji uscate se poate face o infuzie de mere, racoritoare si bogata in vitamine si minerale, recomandata reumaticilor si persoanelor care sufera de guta.

Decoctul, indicat in caz de bronsita si reumatism

Decoctul de mere se recomanda in bronsite, reumatism si afectiuni intestinale. Se poate prepara atat din mere intregi, necojite, din mere uscate, cat si din coaja de mere, proaspata ori uscata. Se bea dupa pofta, patru - sase cani pe zi, fara contraindicatii. Iarna, cojile de mere pot fi tinute pe calorifer sau soba pentru parfumarea aerului din locuinta.

In caz de constipatie, se dau doua, trei mere de marime potrivita, prin storcatorul electric de fructe si sucul rezultat, cam 200 de ml, se bea incet, cu inghitituri mici, pe parcursul a 15, 20 de minute dupa care, in ziua respective, nu se mai iese din casa decat poate pe distante mici.

Merele santilesti, asa cum sunt numite cele care vor aparea pe piata miercuri, imediat dupa slujba religioasa, sunt verzi, acrisoare, au coaja neteda si lucioasa, de regula mici, musti din ele de trei, patru ori si nu pot fi pastrate pentru mai tarziu, trebuie mancate acum, cand le e timpul.

Asa ca, daca Sfantului Ilie ii plac merele, sa mancam si noi, ca avem dezlegare la primele mere care deja s-au copt anul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mere santilesti, #mere beneficii, #mere sanatate, #mere vitamine , #alimente