Stimuleaza-ti activitatea intelectuala la masa de pranz!

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:06
7486 citiri
Stimuleaza-ti activitatea intelectuala la masa de pranz!

Activitatea cerebrala are nevoie de o serie de stimulente pe parcursul zilei, pentru a da cel mai bun randament. Masa de pranz este extrem de importanta din acest punct de vedere, fiind exact la mijlocul zilei si de ea depinzand "sporul" pe care il vei avea sau nu ulterior. Anumite alimente au un rol foarte important in acest sens, datorita substantelor pe care le contin.

Discovery iti prezinta cateva alimente care stimuleaza activitatea cerebrala atat pe termen scurt, dar care sunt recomandate si pentru perioadele de efort intelectual sustinut, cat si pentru prevenirea aparitiei diverselor probleme ce afecteaza buna functionare a creierului.

Ardeiul iute

Ardeiul iute, cu care iti poti garnisi pranzul, iti va permite sa te concentrezi mult mai bine atunci cand ai o perioada solicitanta din punct de vedere intelectual, fara sa te confrunti cu starea de irascibilitate sau cu insomnia ce apar ca urmare a consumului de cafea.

Ardeiul iute contine o cantitate mare de vitamina C, foarte utila pentru functionarea celulelor nervoase. Consumul ridicat de vitamina C iti va imbunatati dispozitia, fapt demonstrat de un studiu recent realizat de Human and Clinical Nutrition.

Cartofii

Creierul absoarbe energia corpului, furnizata de hrana, folosind aproximativ 20% din aceasta, in cazul unui adult. Creierul copiilor foloseste chiar mai mult. Mentinerea unui nivel adecvat de glucoza in sange determina un flux constant de energie la nivelul creierului. Un nivel de glucoza ridicat ajuta memoria, potrivit studiilor.

Mancarurile cu amidon, precum cartofii la cuptor, ofera o sursa de energie constanta, deoarece au in structura lor carbohidrati, care se digera mult mai lent comparativ cu zaharul din dulciuri.

Semintele de dovleac

Consumul de seminte de dovleac, ce ar putea reprezenta o gustare inainte sau dupa pranz, ofera organismului un aport substantial de fier. Lipsa acestuia din organism diminueaza rezervele de oxigen din creier. In plus, deficienta de fier impiedica producerea neurotransmitatorilor, substante chimice care permit transmiterea mesajelor celulelor nervoase.

Simptomele deficientei de fier includ starea de iritabilitate, incapacitatea de concentrare si pierderi ale memoriei. Lipsa fierului din talamus, o parte a creierului, poate duce la deficit de atentie (ADHD), arata un studiu recent publicat in World Journal of Biological Psychiatry.

Ouale

Triptofanul, un aminoacid continut in ou, se afla in stransa legatura cu anumite functii ale creierului, precum somnul, sensibilitatea la durere si controlul starilor emotionale. Un experiment ale carui rezultate au fost publicate in Psychopharmacology a aratat ca lipsa triptofanului diminueaza capacitatea oamenilor de a percepe sentimentele exprimate de fetele celorlalti. Cu alte cuvinte, avem de suferit la nivel de comunicare, emapatie etc.

Organismul nu poate produce el insusi triptofan, astfel ca acest aminoacid trebuie luat din alimente. Ouale se numara printre alimentele cu cele mai mari niveluri de triptofan.

Stridiile

Si zincul are un rol esential in functionarea optima a creierului, facilitand comunicarea intre neuroni si functionarea interna a celulelor nervoase. Un nivel de zinc scazut determina distrugerea neuronilor si aparitia atacului cerebral, a epilepsiei si bolii Alzheimer.

Stridiile contin un nivel ridicat de zinc. Vegetarienii isi iau necesarul de zinc din grau.

Carnea de vita

Carnea de vita contine o concentratie foarte ridicata de vitamina B12, despre care s-a aratat ca ar avea legatura cu volumul creierului, conform unui studiu publicat in Neurology.

Deficienta de vitamina B12 trebuie prevenita, pentru ca astfel sunt evitate probleme ireversibile ale sistemului nervos. Simptomele deficientei de vitamina B12 includ pierderi ale memoriei, diverse dureri sau senzatii neobisnuite la nivelul extremitatilor membrelor.

Migdalele

Migdalele sunt foarte bogate in vitamina E, care are un rol fundamental in prevenirea deteriorarii celulelor nervoase. Vitamina E este de asemenea implicata in procesul de cunoastere, proces care implica atentia, memoria, invatarea si alte functii mentale.

Studiile efectuate pe soarecii de laborator au aratat ca vitamina E contribuie si la refacerea neuronala in urma unor rani usoare la nivelul creierului.

Sarea iodata

Presararea sarii iodate pe semintele de dovleac coapte sau pe cartofii pregatiti la cuptor are o serie de beneficii, pentru ca producerea hormonilor de catre tiroida se afla in stransa legatura cu iodul. Deficientele de iod duc la aparitia asa-zisei "guse" in cazul adultilor.

In cazul nou-nascutilor, deficienta de iod presupune existenta bolilor mentale si oprirea dezvoltarii fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#alimente stimulare activitate creier, #stimulare activitate cerebrala, #alimente efort intelectual, #alimente indicate masa pranz creier, #dieta efect creier , #alimente