Condimenteaza-ti meniul, pentru un plus de sanatate

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 18:11
4326 citiri
Condimenteaza-ti meniul, pentru un plus de sanatate

Condimentele si aromele naturale nu doar ofera un gust si un miros deosebit mancarii, ci pot fi si extrem de sanatoase, continand antioxidanti si alte elemente benefice.

Umple-ti sertarul de mirodenii si adauga-le fara frica in orice fel de mancare. Potrivit Huffington Post, acestea iti vor da un plus de energie si te vor apara de boli. Iata care sunt cele mai bune asemenea produse:

Scortisoara

Scortisoara scade nivelul de zahar din organism, colesterolul rau si face mai putin probabila aparitia diabetului de tip II. Cantitatea optima este de un sfert de ligurita, de doua ori pe zi. Incearca sa o combini cu iaurt, banane sau mere.

Ghimbirul

Ghimbirul este foarte bun in combaterea raului de masina si a gretei, fiind si un calmant de nadejde in cazul artritei. Doza poate varia de la 500 la 2000 mg pudra. Mai mult de 6000 mg poate cauza iritatii intestinale.

Ghimbirul poate impiedica si aparitia cheagurilor, subtiind sangele, asa ca daca tocmai ai suferit o operatie sau iei aspirina ar trebui sa vorbesti intai cu medicul, apoi sa consumi aceasta mirodenie.

Adauga un sfert de lingura de ghimbir peste legume precum morcovii sau cartofii copti.

Turmericul

Turmericul contine curcumina, despre care datele arata ca incetineste cresterea celulelor canceroase. Pentru o mancare cu aroma indiana, adauga un sfert de lingurita de turmeric atunci cand fierbi o cana de orez.

Paprika

Paprika are capsaicina, un antiinflamator natural cu efecte antioxidante. Aceasta scade riscul aparitiei cancerului. Nu exista o doza anume recomandata, dar moderatia este cea mai buna.

Combina o jumatate de lingurita de paprika cu jumatate de cimbru si aceeasi cantitate de piper rosu macinat si adauga pe floricelele de porumb.

Usturoiul

Studiile sugereaza faptul ca unul sau doi catei de usturoi consumati saptamanal scad riscul de cancer. Adauga-l la paste, combinat cu piper rosu si branza parmezan.

Rozmarinul

Rozmarinul poate estompa mutatiile genetice care duc la cancer si ajuta la prevenirea imbolnavirii vaselor de sange si a atacului de cord. 2 lingurite de rozmarin si o jumatate de lingurita de cimbru poate reprezenta combinatia ideala pentru un pui la cuptor delicios.

Oregano

Un studiu recent arata faptul ca oregano are cel mai ridicat nivel de antioxidanti dintre majoritatea ierburilor aromate. Poti adauga 3 sferturi de lingurita de oregano la o supa de tomate si ii vei schimba complet gustul. La fel poti proceda cu pastele sau pizza.

Busuiocul

Flavonoidele din busuioc protejeaza cromozomii celulelor de radiatii si alte pericole. Planta are si efecte antibacteriene si antiinflamatorii, fiind buna pentru inima. Este o sursa excelenta de vitamina K, datorita beta-carotenului.

Prajit cu usturoi si ulei de masline, busuiocul merge combinat apoi cu paste.

Coriandrul

Acesta regleaza zaharul din sange si colesterolul. Contine si fitonutrienti, fibre, magneziu, fier si mangan. Unele studii indica si faptul ca lupta cu bacteria salmonela.

Adauga-l la orice supa, salata sau guacamole. Consuma-l alaturi de rosii si salata verde.

Ardeiul iute

Ardeiul iute lupta cu inflamatiile, este un calmant natural si ajuta in cazul artritei. Inlatura congestiile si ajuta chiar in procesul de pierdere in greutate. Adauga-l peste orice fel de mancare, in catitati suportabile.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#mirodenii sanatoase, #beneficii sanatate mirodenii, #condimente bune sanatate, #condimente proprietati , #alimente