Cu ce ne hranim in Postul Pastelui

Luni, 27 Februarie 2012, ora 12:20
15545 citiri
Cu ce ne hranim in Postul Pastelui

De astazi, pentru crestin-ortodocsi, incepe Postul Pastelui, primul mare post de peste an, care se va incheia pe 14 aprilie. Este cel mai lung si cel mai aspru post. Timp de sapte saptamani, cat dureaza, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar si fumatul si consumul de alcool.

Pe parcursul acestei perioade sunt doar doua dezlegari la peste, de Buna Vestire, pe 25 martie, sarbatoare cu data fixa, si de Florii, pe 15 aprilie.

Dar, chiar si in postul Pastelui, organismul are nevoie de o alimentatie diversa, bogata in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara. Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.

La mare cautare, in toata aceasta perioada, vor fi legumele si fructele, bun prilej pentru comercianti sa creasca preturile nepermis de mult, asa cum se intampla intotdeauna la noi din dorinta de castig mare si rapid, fara ca cineva sa-i poata opri, explicandu-le ca ceea ce fac ei nu-i fapta crestineasca.

Pentru ca in perioada postului organismul sa nu sufere, trebuie consumate fructe si legume bogate in proteine, asemanatoare proteinelor animale.

Din cele mai vechi timpuri, omul, ca sa se hraneasca, s-a folosit de ciuperci, acest dar minunat al pamantului, cu valori nutritive exceptionale. Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.

Fasolea, atat cea uscata, cat si cea verde, congelata sau conservata, la borcan, contine fier si proteine si este extrem de hranitoare, indiferent cum e gatita.

Varza, cruda sau murata, sub forma de salata sau gatita la cuptor, nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor care tin post, pentru ca aceasta perioada nu trebuie traita ca o pedeapsa.

Nucile sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarea de la ora 11.00 sau pe cea de dupa-amiaza, de la ora 17.00. Nu mancati, insa, mai mult de o mana de nuci pe zi, adica 50 de grame.

Fructele uscate, care la tara nu lipsesc din rezerva de alimente pregatita inca de vara trecuta, aici intrand caisele ori prunele, contin fibre alimentare, minerale si vitamine si potolesc si satisfac nevoia de dulce, care uneori da navala.

Si in perioada postului organismul are nevoie de vitamina C, asa ca e bine sa nu ne lipseasca citricele din casa, consumate ca atare, sub forma de suc sau salata, cel mai indicat cu miere de albine.

Atentie! Vitamina B12 va lipsi din alimentatia persoanelor care vor tine tot postul deoarece se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.

Postul insa nu inseamna numai abtinerea de la mancare, ci si retinerea de la anumite distractii sau obiceiuri nu tocmai ortodoxe, precum fumatul si consumul de alcool.

In timpul postului, pentru purificarea spirituala, se recomanda rugaciunea si faptele bune. Insa, mai presus de abtinerea de la mancarea de dulce si alte obiceiuri care nu-i afecteaza pe cei din jur, un bun credincios, iubitor de liniste si armonie, ar trebui sa-si tina, in aceasta perioada, gura.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mancare post, #fasole nutrienti, #fructe uscate, #mancare vegetariana, #alimente post , #alimente
Comentarii