Cum fentam restrictiile alimentare

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 12:19
3283 citiri
Cum fentam restrictiile alimentare

Spoturile televizate ne vorbesc la general despre ce anume dauneaza grav sanatatii si ce anume trebuie evitat, chiar de cei sanatosi.

La modul concret, ne spune medicul ce sa evitam. Exista, totusi, mici trucuri, facute sa impacam si capra, si varza. Poti rezista tentatiei, dar sa nu devii abstinent.

Fara sare

Regimul "fara sare" se prescrie des, indeosebi celor varstnici, cu probleme de tensiune, de circulatie, renale si inca altele. Nu e tocmai placut, dar exista mici trucuri.

* Cel mai simplu truc se gaseste in farmacii si se numeste "sare fara sodiu". Solutia este buna, daca ii toleram gustul si daca medicul n-a gasit exces de potasiu in sange. Daca a gasit, trebuie cautat altceva.

* Altceva este de multe ori zeama de lamaie. Acest produs natural, bogat in vitamine, da gust placut salatelor, supelor si chiar mancarurilor. Uiti de sare.

* Pulbere de mirodenii uscate: leustean, busuioc, oregano, marar, patrunjel. Pe langa aroma, toate dau si un gust, aproape picant. Iarasi uiti de sare.

Fara zahar

Regimul "fara zahar" este rezervat indeosebi diabeticilor, supraponderalior si altor cazuri stabilite de medic.

* Indulcitorii chimici sunt aprape o solutie perfecta. Zaharina le displace multora, dar exista indulcitor acceptat, care imita perfect zaharul: Aspartam, Acesulfam K, Sucraloza.

* Exista chiar si produsul "zahar fara zahar", un praf alb, perfect pentru pudratul fursecurilor sau al altor prajituri.

* Fructele inlocuiesc deserturile gatite. Cand avem pofta de "un dulce", incercam cu prune, caise, mandarine, banane, ananas.

* Uneori este acceptata mierea. Daca nici aceasta nu se accepta, o lingurita cu polen de albine, luat de la Plafar, framantat in gura, potoleste dorinta de dulce.

Fara grasimi

De obicei, medicul recomanda "fara grasimi de origine animala": slanina, untura, seu, unt si lactate grase. Ce-i de facut?

* Prima solutie o da tot medicul: grasimea vegetala. Margarina, atat de slavita altadata, a cazut in dizgratie, din cauza aditivilor pe care ii contine. O excludem. Ramane uleiul, dar folosit cumpatat.

* Ideal este uleiul de masline "extra virgin", adica procesat la rece si nu prin rafinare.

* Orice ulei procesat la rece este acceptabil pentru organism, chiar daca nu are virtutile celui de masline. Se gasesc in marketuri uleiuri procesate la rece de: porumb, arahide, in, dovleac, soia si chiar de floarea soarelui.

Fara carne

Daca medicul a exclus carnea, pentru evitarea proteinelor, care produc exces de uree, nu exista solutie. Pentru alte cazuri, carnea poate fi substituita de gospodina, cu mici trucuri.

* O solutie folosita in vremuri de rastriste: chiftelele vegetale. Ele se fac din boabe fierte si tocate, din: linte, soia, amestec de linte-soia-cartofi-morcovi. Se pot cumpara si la market "chiftele de post", fara carne.

* Cel mai bun inlocuitor al carnii este ciuperca. O mancare de ciuperci satisface ca si una de carne. In afara mancarurilor obisnuite, ciupercile "carnoase" pot fi puse la gratar si asezonate asemanator carnii.

* Un bun inlocuitor al carnii este pestele. Tolerat de organism, pestele nu este aproape niciodata interzis de medic - mai ales cand este un peste slab (stiuca, pastrav, salau)

Fara mancaruri picante

Varstnicii, cardiacii, cei afectati gastric, hepatic, dar si altii, au interdictie la tot ce e picant. Solutia vine tot de la vegetalele proaspete.

* Ca si la inlocuirea sarii, frunzele de marar, patrunjel, leustean, busuioc, pot inlocui condimentele. Atentie: toate sunt recomandate in stare nefiarta, eventual presarate direct in farfurie.

* Radacinile aromate pot fi un condiment perfect acceptat: telina, radacina de patrunjel, pastarnac.

* Ceapa, usturoiul, prazul condimenteaza si ele mancarea, dar trebuie folosite in limitele accepate de medic.

Apa are si recomandari, si restrictii

Medicii recomanda cel putin doi litri de apa pe zi, dar nu ne incurajeaza sa bem apa de la robinet.

* Solutia satisfacatoare este apa fiarta. Cine nu se deprinde cu gustul ei, isi poate face ceai din orice plante, cu exceptia celui clasic: rusesc, chinezesc, indian.

* Apa plata este ideala, cu conditia sa fie de calitate. Daca apa de calitate ni se pare mai scumpa, nu trebuie sa ne zgarcim: riscam sa bem apa chioara, crezand ca e plata.

* Apa minerala este buna numai la izvor, bauta strict in cantitatile stabilite de medic, iar apa gazoasa este total nerecomandata.

Cum ramane cu tutunul si cu alcoolul?

* Medicii recomanda un pahar de vin rosu, chiar doua, dar nu mai multe. Luat la masa, este tonifiant.

* Cu privire la tutun, cine vrea sa fumeze nu poate fi oprit. Este dreptul lui, este placerea lui, este satisfactia pe care trebuie sa i-o respectam, cu o singura conditie: sa nu ne otraveasca si pe noi.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alimente interzise, #solutii alimente interzise, #fara sare, #fara condimente , #alimente