De la mit la realitate despre alimentele care scad colesterolul

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 15:11
11981 citiri
De la mit la realitate despre alimentele care scad colesterolul
Foto: Arhiva

Colesterolul este una din constantele biologice ale organismului uman, care trebuie mentinut la o valoare cat mai apropiata de normal pentru a te pastra sanatos. Exista o serie de alimente care au capacitatea de a scadea valorile colesterolului scrie webmd.com.

Iata cate este mit si cat este realitate in cazul alimentelor care scad colesterolul.

Consumul de proteine de soia in fiecare zi ar putea ajuta la scaderea colesterolului rau, dar numai in foarte mica masura. Pentru a ajunge la o scadere semnificativa ar trebui ca jumatate din proteinele consumate zilnic sa provina din soia, ceea ce este este imposibil si daunator, din alte puncte de vedere.

Fitosteroli, care se gasesc in cantitate mai mare in semintele plantelor oleaginoase, leguminoase si in boabele cerealelor poate opri absorbtia colesterolului. Consumul acestor alimente, care aduc mai putin de un gram de fitosteroli pe zi poate mentine la valori normale colesterolul, sau il poate scadea daca este peste limitele normale. Putin stiu insa ca excesul de fitosteroli in dieta scade capacitatea de absorbtie a vitaminelor uleioase si poate produce carente asa ca este necesar un consum constant si normal de fructe si legume.

Uleiul de peste reduce nivelul trigliceridelor, adica acel tip de grasime care poate creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Suplimentele cu ulei de peste care aduc 2- 4 grame de acizi grasi omega - 3 poate reduce nivelul trigliceridelor. Excesul si depasirea dozei are insa efect exact opus determinand cresterea trigliceridelor. Linia intre bine si rau este foarte fina si nu poate fi stabilita decat de teste periodice de laborator. Dozele mari de ulei de peste pot determina si alte efecte secundare printre care acela de a creste riscul de hemoragii interne prin reducerea capacitatii de coagulare a sangelui.

Seminte de in contin o serie de compusi numiti lignani care au tendinta de a reduce colesterolul. Efectul este mai accentuat la persoanele in varsta, dar si in cazul celor care au valori ridicate ale colesterolului. Eficienta este insa redusa in cazul celor care vor sa mentina colesterolul scazut, consumand seminte de in. Acestea sunt cu adevarat active doar in cazul valorilor foarte mari ale colesterolului.

Una din solutiile cu adevarat eficiente care pot mentine la valori normale colesterolul sunt fibrele alimentare. Si in cazul lor sunt putini cei care stiu ca acestea sunt cu adevarat eficiente numai daca sunt insotite de un consum mare de apa. In lipsa unui aport hidric corect, fibrele nu isi ating scopul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#colesterol mituri alimente care scade colesterolul, #dieta omaga 3, #ulei peste fibre alimentare , #alimente