Despre paine, cu bune si rele

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:02
15785 citiri
Despre paine, cu bune si rele

In ultimii ani, despre paine s-a afirmat adesea ca ar trebui evitata, ca nu este prea buna pentru sanatate, ca poate da chiar simptome ca oboseala, balonare, dureri de stomac, de cap si ca ingrasa. Cu toate acestea, painea este un aliment care place multor oameni si fara de care mancarurile parca n-au gust.

Daily Mail a cerut parerea mai multor specialisti pentru a afla cat de rea poate fi painea pentru organismul uman si ce ar fi bine sa stim despre acest aliment, in afara de aspectele foarte cunoscute, cum ar fi acela ca painea cu faina integrala (tarate, eventual) este mai sanatoasa decat cea din faina alba (desi la persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil poate inrautati simptomele).

1. Consumul de paine poate da o stare de bine

Painea contine carbohidrati, ca si briosele si alte produse pe baza de faina, iar atunci cand carbohidratii sunt descompusi in glucoza este declansata productia de serotonina in creier, substanta cunoscuta si sub denumirea "hormonul fericirii". Totodata, corpul uman sufera in mod natural o scadere a nivelului de serotonina in jurul orei 4 dupa-amiaza, iar putina paine este o solutie buna pentru a-l stimula.

2. Modul in care se prepara painea in prezent este mai prost

In urma cu circa 50 de ani a aparut o noua tehnica de preparare a painii, care presupune folosirea unei cantitati triple de drojdie, reducandu-se astfel timpul necesar pentru dospire. De asemenea, painea realizata astfel se coace mai repede si are un termen de valabilitate mai lung, dar unii experti spun ca aceasta tehnica face ca drojdia sa aiba mai putin timp sa se descompuna, ceea ce poate duce la un dezechilibru al delicatei balante a bacteriilor din intestin (dupa ce painea este consumata), declansand probleme digestive.

De asemenea, Andrew Whitley, un brutar cu 30 de ani de experienta si autor al cartii "Painea conteaza" ("Bread Matters"), este de parere ca lasarea painii la dospit intre 10 si 24 de ore face ca proteinele din cereale sa fie "predigerate", astfel ca stomacul nu va mai munci atat de mult cu mistuirea lor.

In plus, el spune ca acest lucru a fost dovedit in laborator si ca painea din unele fabrici mai contine si multe enzime si stabilizatori, ceea ce face si mai dificila descompunerea proteinelor prin digestie.

3. Aparatul digestiv uman nu este construit pentru a digera prea multa paine

Unele persoane consuma paine la micul dejun, sandvisuri la pranz, ceva paine si seara, si mai iau si cate o gustare tot pe baza de paine (chifle, eventual). Or, aparatul digestiv uman nu poate face fata usor unui consum mare de paine, potrivit anumitor specialisti, care sunt de parere ca astfel se explica si cresterea numarului de persoane care sufera de sindromul colonului iritabil si de balonare.

Glutenul, un tip de proteina din cereale, este totusi greu digerabil, iar prin raportarea la timpuri mai vechi, cand omul manca doar carne, fructe si legume, se poate trage concluzia ca nu am fost construiti pentru un consum mare de grau.

La unele persoane sensibile, chiar si doua felii de paine pot declansa simptome neplacute, cum ar fi balonare si durere, mai ales ca in ultimii ani unele tipuri de paine au crescut in gramaj. Acum zece ani un sandvis avea cam 60 de grame de paine (30 pe felie), dar acum o felie poate cantari si 40 de grame. Iar intestinele pot deveni foarte sensibile la persoanele care iau multe medicamente spre exemplu (cum ar fi antibiotice) sau la persoanele care se aleg cu vreun parazit intestinal in urma unei vacante exotice.

4. Painea cu faina integrala te poate ajuta chiar sa slabesti

Noi studii arata ca painea facuta din faina integrala te poate ajuta sa slabesti deoarece contine amidon rezistent, iar acesta poate ajuta la temperarea poftelor culinare, poate tine sub control nivelul glicemiei si stimula metabolismul. Amidonul rezistent, care este digerat mai incet si te ajuta sa te simti satul pentru o perioada mai lunga de timp, se mai gaseste in painea cu secara, in linte, ovaz si cartofi.

5. Nu pastra painea in congelator si incearca si sa faci paine acasa

Expertii sunt de acord asupra faptului ca nu este nevoie sa asaltezi sistemul digestiv cu produse pe baza de grau de trei ori pe zi, dar si asupra aceluia ca modul in care se face digestia este diferit la fiecare om si ca unii pot fi foarte sensibili.

Poate fi vorba de boala celiaca (caz in care alimentatia trebuie sa nu includa gluten, afectiunea trebuind diagnosticata de un medic) sau poate fi vorba de alte probleme si de sensibilitate la unele tipuri de paine (poti verifica prin excludere care iti face rau, daca ai remarcat acest lucru).

De asemenea, o varianta indicata este painea facuta in casa, mai ales ca unele brutarii fac paine cu aluat congelat, lucru care poate de asemenea cauza probleme. La fel, pastrarea painii in congelator pentru un timp nu este indicata deoarece poate face rau sistemului digestiv.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#paine sanatate, #cat rau face painea, #beneficii paine, #painea neagra, #paine secara, #paine gluten, #paine nesanatoasa , #alimente