Dovleacul, departe de a fi doar o sperietoare de Halloween

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 20:35
4950 citiri
Dovleacul, departe de a fi doar o sperietoare de Halloween

Din pacate multi dintre tineri nu vad in dovleac decat un simbol al unei traditii imprumutate, uitand ca acesta nu e doar un instrument de scobit.

Atat miezul sau aromat, cat si semintele sale, sunt impanzite cu antioxidanti, vitamine si minerale, extrem de benefice pentru sanatate.

Sarac in grasimi si calorii, dovleacul abunda in nutrienti capabili sa lupte cu multe boli, dintre acestia remarcandu-se beta-carotenul, alfa-carotenul, fibrele, Vitamina C si E, potasiul, magneziul si acidul pantotenic.

Alfa si beta-carotenul sunt antioxidanti puternici, pe care organismul ii converteste in Vitaina A. Aceasta ajuta vederea si sistemul imunitar. In plus, conform Suite101.com, beta-carotenul are efect benefic asupra pielii, ameliorand raul facut de soare la nivelul epidermei, avand efect antiinflamator.

Despre alfa-caroten se crede ca incetineste procesul imbatranirii, reducand riscul de cataracta si prevenind dezvoltarea tumorilor. Carotenoidele, pentru ca ambele pot fi incluse aici, cresc si imunitatea, micsorand si riscul de boli de inima.

Bun in cura de slabire

Dovleacul este si o buna sursa de fibre: o jumatate de cescuta de dovleac contine 5 grame. Fibrele reduc nivelul colesterolului, protejeaza organismul de boli de inima, tin sub control nivelul zaharului din sange, ajuta digestia si au un rol important in scaderea in greutate.

In ceea ce priveste Vitamina C continuta, aceasta ajuta sistemul imunitar, tinand sub control presiunea sangelui si colesterolul si scazand riscul de boli cardiace. Vitamina E continuta ajuta pielea, protejand-o de efectul nociv al razelor de soare, dar joaca un rol vital in prevenirea Alzheimerului si a mai multor tipuri de cancer.

Potasiul continut ajuta la pastrarea unui echilibru al fluidelor in organism, tine oasele sanatoase si tine presiunea sangelui sub control. Cat despre magneziu, acesta ajuta organismul in multe feluri, incepand cu sistemul imunitar si terminand cu sanatatea oaselor sau functiile inimii.

Acidul pantotenic sau Vitamina B5 pastreaza echilibrul hormonal si tine sub control stresul.

Semintele de dovleac

Si acestea abunda in vitamine esentiale si minerale, fiind o sursa buna de Vitamina E, fier, magneziu, potasiu, zinc, oferind si o portie considerabila de acizi grasi omega 6 si omega 3.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#dovleac sanatate, #dovleac beneficii, #dovleac slabire, #seminte dovleac , #alimente