E bine sa mananci orez?

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 08:04
17729 citiri
E bine sa mananci orez?
Foto: sailusfood.com

Asiaticii consuma orez la fiecare masa pentru ca este o hrana usoara, bogata in vitamine si asigura organismului necesarul zilnic de substante nutritive. In trecut, orezul a fost considerat hrana populatiei sarace, dar, pentru numeroasele sale proprietati nutritive, multe alte popoare il considera in prezent un aliment de baza.

Exista totusi nutritionisti care sunt sceptici in ceea ce priveste calitatile nutritive ale orezului. Ei cred ca un continut ridicat de carbohidrati in alimentatie creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, in special la persoanele supraponderale, informeaza publix.com.

Alti specialisti sunt de parere ca dieta cu orez protejeaza impotriva cancerului la stomac, colon sau san, prin fibrele continute, fosforul, potasiu si complexul de vitamine B.

O masa de orez insa poate produce grave constipatii. Pentru evitarea neplacerilor, specialistii recomanda cateva pahare de apa in plus. Pansamentul gastric cu orez actioneaza precum un burete. Tocmai de aceea hidratarea puternica este esentiala pentru o buna digestie.

Dieta bogata in carbohidrati, cum este cazul celei cu orez, creste temporar nivelul insulinei si a zaharului din sange, sunt de parere specialistii americani. Tocmai de aceea, ei nu recomanda aceste alimente persoanelor care sufera de diabet.

Orezul brun, mult mai bogat in vitamine si fibre decat cel alb, poate creste si riscul aparitiei bolilor de inima, in special in cazul persoanelor supraponderale.

Una dintre controversele medicale asupra consumului de orez se refera la efectul pe care alimentul il are asupra stimularii producerii de insulina. In timp ce unii specialisti cred ca nivelul este unul sigur, la care organismul nu este in pericol, exista voci care afirma contrariul.

Orezul ramane totusi un aliment considerat de catre specialisti leac impotriva cancerului. Mai mult, el poate inlocui cu succes laptele matern prin continutul bogat de substante nutritive. Este sursa sigura de vitamina B, contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele si are un continut proteic ridicat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#orez aliment sanatos, #orez riscuri, #orez proprietati nutritive , #alimente