Fasolea si lintea, alimente-minune

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 08:24
23423 citiri
Fasolea si lintea, alimente-minune

Putini stiu ca fasolea este la fel de bogata in proteine precum carnea de pui, pestele sau ouale. In plus, are putine grasimi, calorii si sodiu, continand in schimb fibre, carbohidrati complecsi si o cantitate moderata de acizi grasi omega 6.

Fasolea este buna in cazul persoanelor care sufera de diabet datorita indicelui glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu produce inflamare in corp si nici nu iti alimenteaza senzatia de foame, datorita faptului ca are o cantitate mica de zahar.

Conform Oprah.com, o cana de fasole are in jur de 15 grame de fibre, mai mult de jumatate din valoarea zilnica recomandata, astfel incat vei ramane energizat de dimineata pana seara. In afara de asta, acest aliment mai este bun si din alte puncte de vedere:

- o buna sursa de potasiu, ceea ce inseamna ca scade presiunea sanguina si reduce riscul unui infarct. O jumatate de cana (gatita) are in jur de 480 de grame de potasiu pentru doar 5 grame de sodiu.

- fasolea uscata este si o sursa buna de acid folic, care protejeaza de bolile de inima si previne nasterile cu anomalii.

- intr-un studiu desfasurat pe 10.000 de persoane, barbati si femei, s-a aratat ca cei care consuma fasole de cel putin 4 ori pe saptamana sunt mai feriti de riscul aparitiei bolilor de inima cu 20%.

- alte studii arata ca in 2-3 saptamani de consumat fasole la conserva sau uscata, nivelul colesterolului scade cu 10%.

- atat fasolea, cat si lintea au proprietati antiinflamatoare, datorita antioxidantilor, similari celor continuti de ceai, grepfrut, vin rosu sau boabele de cacao. Pigmentii rosiatici din fasole au un efect antioxindat de 50 de ori mai mare decat vitamina E.

Cu cat inmoi mai bine fasolea inainte de a o gati, cu atat mancarea va fi mai repede gata. Nu dureaza mai mult de 45 de minute, daca este bine pregatita in prealabil. Multi se tem ca vor avea gaze daca mananca fasole, dar acestea pot fi prevenite printr-o marire gradata a cantitatii de fasole consumata pe zi.

Lintea

Lintea, ruda cu fasolea, este si ea bogata in fibre si proteine, dar are avantajul de a se gati mai repede. Aceasta nu necesita inmuiere inainte, ci trebuie doar verificata de impuritati, clatita si apoi fiarta.

pentru a face o mancare din linte rosie e nevoie de doar 20 de minute, pentru cea verde de 30-45 de minute, iar pentru cea maro 45-60 de minute. Nu adauga sare peste linte, caci se poate sa o intaresti in acest fel. Poti adauga peste ea o gama variata de condimente, in special ghimbir si turmeric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fasole sanatate, #fasole nutrienti, #fasole beneficii, #linte sanatate , #alimente