Frunza de vita-de-vie, medicament si aliment

Duminica, 27 Mai 2012, ora 13:49
45515 citiri
Frunza de vita-de-vie, medicament si aliment

Despre vita-de-vie se vorbeste si in Biblie, inca din Vechiul Testament si, conform legendei, Noe a fost primul om care a cultivat aceasta planta. Rodurile vitei-de-vie sunt strugurii din care, mai apoi, se face vinul, cu care Iisus Hristos avea sa-i impartaseasca pe ucenicii sai.

La noi, cultivarea vitei-de-vie si prepararea vinului reprezinta una din cele mai vechi practici, vinul fiind cunoscut inca de pe vreme dacilor.

Frunzele de vita-de-vie sunt un adevarat izvor de sanatate. Bine spalate, zdrobite cu sucitorul si aplicate pe frunte, in strat de cate doua, trei, combat durerile de cap.

La fel, zdrobite si aplicate direct pe arsuri, calmeaza usturimea si ajuta la vindecarea mai rapida a zonei afectate.

Infuzia din frunze de vita-de-vie combate insomnia. Se recomanda ca frunzele sa fie culese cat sunt inca foarte tinere, de un verde intens, stralucitor. Se spala bine, se lasa la scurs si se usuca, la umbra, in strat subtire. Sunt uscate si pot fi depozitate in pungi de hartie sau de panza, atunci cand se sparg intre degete cu un mic zgomot.

Sarmalutele de primavara, cele mai gustoase, mirosind inca a verde crud, se fac din frunze de vita-de vie, proaspat adunata. Acum, cat inca sunt fragede si foarte tinere, este timpul sa le culegi si sa le conservi pentru iarna, ori la borcane, in saramura, ori la congelator.

Pregatindu-le pentru tine, cu grija, atentie si dragoste, eviti sa te enervezi la iarna, atunci cand le cumperi din piata ori de la supermarket si acasa constati ca sunt rupte, prea mici ori au pete.

Obisnuieste-l pe copil sa manance si frunza de la sarmale. Este o adevarata farmacie, plina de vitamine, minerale si fibre alimentare. Copilul trebuie sa te vada cum mananci si tu invelisul sarmalei si sa te auda cum il lauzi. Explica-i copilului de ce este bun si sanatos si el te va asculta. Daca te vede cum duci frunza inspre marginea farfuriei, la fel va face si el, intotdeauna, fara insa, sa realizeze ca ceea ce arunca ii poate fi de un real folos pentru sanatate.

Tot in aceasta perioada, in mladitele proaspat taiate ale vitei-de-vie se gaseste seva, apa vie sau apa de vie, cum o numea bunica. S-a constatat ca aceasta seva este foarte bogata in vitamina C. Spala-te dimineata pe fata cu aceasta apa si vei avea un ten catifelat si fara riduri.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#vin rosu compozitie, #struguri sanatate, #vita de vie saramura, #vita de vie congelator , #alimente