Greseli alimentare pe care le pot face chiar si cei care mananca sanatos

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 07:01
6173 citiri
Greseli alimentare pe care le pot face chiar si cei care mananca sanatos

Sa mananci sanatos este un deziderat destul de dificil de implinit, chiar si persoanele care sunt preocupate de acest lucru putand sa cada in anumite capcane.

Fitbie.msn.com iti arata cateva greseli alimentare pe care le poti face.

1. Consumi zahar fara sa iti dai seama

Daca doar eviti ciocolata si dulciurile nu inseamna ca ai o alimentatie saraca in zahar. Unele alimente care par sanatoase, cum ar fi iaurturile dulci, chefirul, cocteilurile si cerealele integrale dulci pot avea cantitati mari de zahar. Doza zilnica recomandata pentru o dieta de 1.600 de calorii pe zi este de doar 22 de grame de zahar, adica aproximativ 6 lingurite, insa, consumand produsele mentionate mai sus poti depasi aceasta cantitate.

Ca sa eviti acest lucru opteaza pentru iaurturi simple sau cereale integrale care nu au mai mult de opt grame de zahar per portie. De asemenea, poti inlocui cocteilul cu un fruct, care are in schimb si mai multe vitamine si fibre.

2. Nu mananci suficiente grasimi

Multe persoane sunt atat de preocupate de evitarea grasimilor incat uita ca organismul are nevoie de acestea pentru o buna functionare. Este foarte bine sa elimini grasimile trans din alimentatie si sa le eviti pe cat posibil pe cele saturate, dar corpul are nevoie ca 20-35% din totalul zilnic de calorii sa fie grasimi.

Aceasta cantitate o poti lua din uleiuri vegetale (de masline de preferat), nuci si seminte, peste gras (somon, macrou), lactate.

Daca mananci mai putine grasimi iti va fi foame mai des, lucru care ar putea sabota efortul tau de a slabi sau de a te mentine, si s-ar putea sa ai schimbari bruste ale starii de spirit. Un studiu a aratat ca cei care au consumat grasimi intr-o proportie mai mica de 25% din totalul zilnic de calorii au simtit mai multa furie si anxietate.

3. Nu mananci si galbenusuri

Multe persoane consuma doar albusul de la ou, insa acestea nu stiu ca galbenusul reprezinta una din principalele surse de colina - cel mai des intalnit neurotransmitator din organism. Acesta este vital pentru creier, ficat si sistemul nervos, precum si pentru memorie si transmiterea nutrientilor intre celule.

In plus, galbenusul contine aproximativ 40% din cantitatea de proteine dintr-un ou si are si luteina - o substanta care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Iar mai multe studii recente au aratat ca galbenusul nici nu ridica nivelul de colesterol, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii il evita.

Femeile ar trebui sa consume aproximativ 425 de miligrame de colina pe zi, doua oua mari avand cam 250 de miligrame. Alte surse de colina sunt: ficatul de pui, codul sau germenii de grau.

4. Iei micul dejun prea tarziu

Daca prima data pe zi mananci abia la 10 dimineata s-ar putea sa simti ca ai mai putina energie toata ziua. In plus, creierul are nevoie de glucoza astfel ca, daca nu o primeste la timp, s-ar putea sa ai o putere mai mica de concentrare si de a rezista stresului si sa faci fata mai greu poftelor culinare. Mai mult, luand micul dejun cat mai devreme, la scurt timp dupa ce te trezesti, vei arde mai multe calorii.

Daca nu ai timp sa iti faci ceva de mancare dimineata iti poti pregati de seara.

5. Eviti sa iei o gustare dupa ce faci exercitii fizice

Multe persoane nu mananca dupa ce fac miscare pentru ca nu vor sa adauge calorii imediat dupa ce abia au ars cateva, insa indicat este sa iei o gustare in 30 de minute dupa ce ai terminat antrenamentul.

In acest fel vei oferi nutrienti muschilor pentru a se reface mai repede si vei avea mai mult control asupra apetitului de mai tarziu. Gustarea ar trebui sa aiba cam 150 de calorii si sa contina in special lactate.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#greseli alimentare, #greseli alimentatie, #greseli legate hrana, #greseli hranit , #alimente