Vara este anotimpul care te duce cu gandul la un gratar, cu prietenii, intr-un cadru cu iarba verde. Insa, intr-o astfel de situatie poti fi mai neglijent vizavi de ce mananci si cat de sanatos este ceea ce consumi.
Fitbie iti da cateva sfaturi de care ar fi indicat sa tii cont, pentru a manca sanatos si atunci cand faci gratar.
1. Fii precaut la perpelirea carnii
Un lucru foarte important de stiut in aceasta privinta este ca daca gatesti la o temperatura ridicata carnea la gratar (pui, porc, vita, peste) se pot produce substante carcinogene numite amine heterociclice. In urma cercetarilor facute pana acum, s-a constatat ca acestea sunt legate de cancer pancreatic, colorectal, de stomac, de plamani, la san si la vezica urinara.
Limiteaza expunerea la acesti compusi prin protejarea carnii de contactul direct cu flacarile, prin intoarcerea frecventa a bucatilor de friptura, prin scurgerea sucurilor de la acestea si prin indepartarea portiunilor arse sau innegrite inainte de a consuma friptura.
De asemenea, unii specialisti recomanda incalzirea carnii la cuptorul cu microunde timp de doua minute, inainte de a o pune pe gratar, pentru a reduce expunerea la temperaturi ridicate.
2. Condimenteaza carnea
Frecarea carnii cu diverse condimente sau marinarea ei nu numai ca ii ofera o savoare deosebita, dar poate si sa reduca producerea acelor compusi cancerigeni. Conform studiilor, alimente bogate in antioxidanti, precum rozmarin, ghimbir, usturoi, sofran, prune uscate, cirese, mere sau vin rosu, adaugate carnurilor, fie prin frecare, fie prin marinare, reduc formarea aminelor heterocicilice. Evita insa sosurile din comert.
3. Alege inlocuitori pentru carne
Cei care sunt deschisi la a consuma soia pot incerca sa inlocuiasca bucatile de carne cu produse din aceasta planta, care se pot gati la gratar, cum ar fi burgerul vegetarian.
Aminele heterociclice se formeaza atunci cand acizii grasi si creatina din carne interactioneaza cu caldura, astfel ca produsele vegetariene sunt sigure. In plus, un burger vegetarian are de regula mai putine grasimi saturate si mai multe fibre decat unul din carne de vita.
4. Evita carnea procesata
Hot dog-ul este un produs clasic, dar ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a-ti face unul (sau a cumpara unul). Si asta deoarece, potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, fiecare suta de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 42%.
In plus, consumarea a 50 de grame de carne procesata zilnic (un hot dog are cam 45 de grame) creste riscul de a face boli de inima cu 42% si pe cel de diabet cu 19%. Si asta deoarece carnea procesata contine nu numai cantitati mari de sare si grasimi saturate, ci si nitrati - aditivi adaugati pentru a oferi un plus de aroma si culoare.
5. Indeparteaza portiunile cu grasime
Alege carne cat mai slaba, iar daca acesta are si bucati de grasime, indeparteaza-le. De asemenea, nu consuma pielea de la carnea de pui - vei evita 40 de calorii si 5 grame de grasime la o portie de aproximativ 115 de grame.
6. Consuma si legume la gratar
Atunci cand gatesti carne la gratar ai grija sa perpelesti si cateva legume, care sunt bogate in compusi ce lupta impotriva cancerului. Ceapa, ardeiul, ciupercile, vinetele, dovleceii, rosiile cherry, prazul sunt toate bune pentru gratar (le poti combina sub forma de frigarui).
7. Alte sfaturi pentru a manca sanatos cand faci un gratar (si nu numai)
Evita sa mananci paine alba si foloseste in schimb una din cereale integrale - are cam acelasi numar de calorii, dar mai multe fibre si vitamine.
De asemenea, fereste-te de maioneza atunci cand o vrei pe post de sos si opteaza in loc pentru mustar sau ketchup. Iar bucatile facute pe gratar care raman neconsumate combina-le intr-o salata pentru a doua zi.