Ingrediente ciudate din alimente pe care le consumi zilnic

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 07:02
6594 citiri
Ingrediente ciudate din alimente pe care le consumi zilnic
Foto: prevention

In ultimii ani oamenii au inceput sa afle din ce in ce mai multe detalii despre modul de preparare a alimentelor din comert, unele dintre ingrediente provocand din pacate dezgust, chiar daca sunt procesate in asa fel incat sa fie comestibile si sigure pentru consum.

Potrivit Prevention iata sase dintre cele mai dezgustatoare ingrediente care pot fi gasite in unele produse alimentare.

1. Selac in bomboane si chiar pe mere

Coaja lucioasa, tare, a bomboanelor este facuta adesea cu selac, o rasina secretata de unii gandaci. De asemenea, selacul poate fi gasit si in stratul exterior al unor medicamente, in boabe de cafea si chiar pe mere si alte fructe sau legume, carora le da luciu.

Substanta este folosita si la prepararea unor lacuri, multi oameni fiind familiarizati cu termenul din acest domeniu, nicidecum din cel alimentar.

2. Prozac si antibiotice in carne de pasare

Mai multe cercetari realizate la Universitatea Johns Hopkins, in cadrul carora au fost analizate pene de la pasari destinate comercializarii, au scos la iveala existenta unor aditivi pentru stimularea cresterii si a mai multor medicamente si substante care nu ar trebui sa ajunga la pasari. Printre acestea se numara antibiotice, inclusiv unele interzise, antidepresive cum ar fi Prozac, medicamente contra alergiilor, arsenic si altele medicamente care se dau atat fara prescriptie medicala, cat si cu.

Regulile de crestere organica a pasarilor interzic folosirea antibioticelor si a altor medicamente, astfel ca este de preferat, pe cat posibil, sa fie consumata carne organica sau de la persoane de incredere, care cresc pasari acasa si le vand (sau din propria curte, in mod ideal).

3. Uleiuri de la oi in guma de mestecat

Lanolina este un ingredient prezent in unele gume de mestecat si consta in uleiuri pe care oile le produc pentru lana. Aceste secretii uleioase sunt folosite pentru fragezire si mascate sub denumirea "baza de guma". De asemenea, lanolina este folosita ca emolient in produse de infrumusetare.

4. Pulpa de lemn in cereale

Celuloza este facuta de obicei din pulpa de lemn sau din bumbac si este adaugata in unele tipuri de branza, de sosuri pentru salate si de inghetate, pentru a le ingrosa, fara adaos de calorii. Mai mult, fiind fibroasa, celuloza apare in multe alimente cu continut ridicate de fibre, printre care si unele cereale, ba chiar in anumite produse organice.

Daca vrei sa eviti acest ingredient, citeste atent etichetele si nu cumpara produse care contin celuloza microcristalina, celuloza gel, celuloza guma sau celuloza carboxymethyl.

5. Pene de rata in paine

L-cisteina este un aditiv folosit pentru fragezirea unor aluaturi, printre care si cele din care se fac unele tipuri de paine, placinte, chifle. Desi acest aditiv poate fi realizat si din alte materii prime, o investigatie din 2007 a aratat ca aproximativ 80% din L-cisteina provine din penele de rata.

Cei care vor sa evite acest ingredient vor avea parte de ceva dificultati, deoarece s-ar putea sa nu fie mentionat pe lista de ingrediente, astfel ca singura solutie care ramane este sa ceara informatii de la producator, ceea ce e mai complicat. Te poti feri de L-cisteina si preparand paine si aluaturi in casa.

6. Vezica de peste in bere

Larg folosita in fabricarea berii este gelatina, o substanta obtinuta, printre altele, si din vezica urinara a pestilor. Gelatina interactioneaza cu drojdia si se lasa la fund, ceea ce face ca berea sa devina mai limpede. In produsul final insa nu poate fi detectata de regula.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ingrediente dezgustatoare alimente, #ingrediente ciudate alimente comune, #ingrediente scarboase alimente, #ingrediente neasteptate alimente , #alimente