Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intoleranta la gluten - cum se manifesta si cum ne protejam

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:45
15816 citiri
Intoleranta la gluten - cum se manifesta si cum ne protejam
Foto: Arhiva

Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. Din fainurile de calitate, bogate in gluten, se obtin cele mai apetisante paini, atat ca gust, cat si ca miros. Din pacate, ultimii ani au aratat ca un numar tot mai mare de oameni sufera de intoleranta la gluten.

Intoleranta la gluten se manifesta sub forma unei boli care se numeste boala celiaca. La persoanele afectate, consumul de produse care contin gluten provoaca o deteriorare a mucoasei intestinale.

Acest lucru determina o slaba absorbtie la nivelul intestinului a elementelor nutritive din alimente, ceea ce duce la deteriorarea starii de sanatate.

Astfel, pe langa simptomele digestive - balonare, meteorism, crampe abdominale, dureri reduse de stomac, scaun anormal (apos, deschis la culoare, urat mirositor), pot aparea si stari de fatigabilitate, crampe musculare, dureri osoase, eruptii pe piele.

In timpul alimentatiei lipsite de gluten, mucoasa intestinala se reface. Atata timp cat dieta este mentinuta o viata intreaga, persoanele afectate pot trai fara sa se planga.

Etichetarea alimentelor de larg consum din comertul alimentar obliga producatorii alimentari sa declare existenta glutenului. Alimentele fara gluten sunt recunoscute prin semnul "fara gluten", spicul taiat. Acest semn valabil international este inregistrat si protejat, si poate fi utilizat numai cu acordul asociatiei specifice din tara respectiva.

In tara noastra, problema pe care o intampina persoanele sensibile este ca sunt putine produse fara gluten. Acestea se gasesc in special la magazinele naturiste. Cum printre cei care sufera de boala celiaca sunt multi copii, este nevoie de o atentie sporita si organizarea activitatii in familie de asa natura incat anumite produse fara gluten sa fie preparate chiar in casa. In special painea.

Cel mai la indemana este achizitionarea unui aparat de facut paine si folosirea unor fainuri fara gluten. Aceste tipuri de fainuri speciale se gasesc in magazinele naturiste, la anumite mori, sau pe internet.

Gatitul cu astfel de fainuri necesita ceva exercitiu. Aceste feluri de faina au nevoie de mai mult timp pentru a asimila apa si au alte caracteristici in ceea ce priveste crescutul.

De asemenea, ar trebui sa se foloseasca doar agenti de afanare sau de legare fara gluten, ca de exemplu, praful de copt cu tartar, drojdia, maiaua din malai sau faina de orez, fermenti pe baza de porumb sau agenti de legare ca faina de guar, de roscov, pectina, amidon sau caragen.

Consistenta si gustul painilor lipsite de gluten sunt diferite de cea a painilor normale. Totusi exista si aici o varietate de retete care pot satisface o multime de gusturi.

Amintim aici painea alba fara gluten, painea cu morcovi, painea de porumb cu ferment fara gluten, painea cu stafide si rom, painea cu cartofi, painea cu seminte, painea cu orez. Retetele le puteti gasi pe Internet sau in carti speciale despre painea in cuptorul automat.

La prima vedere, lucrurile pot parea ceva mai complicate, dar sanatatea merita orice efort.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#paine casa, #masina paine, #intoleranta gluten, #paine gluten, #reteta paine casa , #alimente