Legumele toamnei: Telina, leguma rasfatata de francezi

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 08:13
6815 citiri
Legumele toamnei: Telina, leguma rasfatata de francezi
Foto: arhiva

Telina este la fel de populara ca si morcovii, cartofii si ceapa. Este consumata pe toata planeta si este cunoscuta in toate bucatariile. Dar, cu toate acestea potentialul acestei minunate legume este insuficient exploatat.

Urata pe dinafara, telina este o minunatie pe interior. Telina este una dintre cele mai santatoase legume, iar in aceasta perioada a anului are maximum de nutrienti si vitamine, scrie WH Food.

Telina este originara din sudul Europei. Nu se stie cand a fost cultivata prima data, si nici de unde provine exact si asta tocmai pentru faptul ce este de mai bine de 5.000 de ani foarte raspandita in Europa, sudul Africii si Asia.

Daca in estul Europei este folosita doar ocazional, in supe, ciorbe si salate, in Anglia si Franta telina este o rasfatata, fiind considerata o leguma pretioasa cu un imens potential gastronomic.

De notat este faptul ca telina este pomenita de Homer in Odiseea, pentru "puterile" ei, iar in gastronomia frantuzeasca telina este tratata ca o vedeta.

In ceea ce priveste beneficiile pe care le aduce pentru sanatate, telina intrece toate celelalte radacinoase prin cantitatea de vitamina K pe care o contine. In 100 de grame de leguma se afla 45% din necesarul zilnic de vitamina K.

Este bogata in vitamina C, B6, B1 si are o concentratie ridicata de potasiu, calciu, magneziu, molibden si mangan, ultimele doua fiind minerale cu adevarat rar intalnite in legume si fructe. La toate acestea se adauga o doza consistenta de fibre.

Telina are foarte putine calorii, doar 20 pentru 100 de grame de leguma, ceea ce o recomanda in diete si pentru o nutritie sanatoasa.

Beneficii pentru sanatate

Combinatiile de fitonutrieni, vitamine si minerale fac din telina o legume mai mult decat potrivita pentru scaderea colesterolului si tonifierea sistemului circulator.

De aici si renumele pentru ajutorul pe care le-ar aduce barbatilor. Telina are efecte diuretice, este o sursa de calciu si fosfor, ca sa nu mai adaugam suportul pe care il ofera ficatului prin cantitatea mare de vitamina K. Este eficienta in scaderea glucozei si reducerea concentratiei de grasimi din sange.

Toate benficiile radacinii de telina se regasesc si in frunze, asa ca singura recomandate nu poate fi decat aceea de a manca cat mai multa telina, ori de cate ori ai ocazia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legumele toamnei, #fructele toamnei, #doua retete, #vitamine, #minerale, #colesterol, #diureza, #vitamina K , #alimente