Mananca sanatate cu lingura din ciorba!

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 08:37
8138 citiri
Mananca sanatate cu lingura din ciorba!

In bucataria traditionala romaneasca, ciorba se serveste la inceputul mesei, dupa aperitiv, daca acesta exista. Se prepara prin fierberea de bucati de carne de dimensiuni mici, legume, diverse verdeturi aromate, se acreste, dupa preferinta cu bors, otet, sare sau suc de lamaie si se drege cu ou, smantana sau iaurt, asta in functie si de obiceiurile zonei sau ale casei.

Verdeturile aromate cel mai des folosite pentru gustul deosebit al ciorbelor noastre sunt leusteanul si cimbrul, insa putina lume stie ca aceste doua plante au si calitati vindecatoare.

Cimbrul

Despre cimbru aflam ca, inainte de a fi folosit in bucatarie ca planta aromata in diferite preparate culinare, a fost folosit in Egipt in procesul de mumificare. Asa au constatat vechii egipteni ca cimbrul poate fi folosit cu succes si la conservarea alimentelor.

Ceaiul din cimbru indulcit cu putina miere trateaza tusea si durerile de gat. Se pot bea doua, trei ceaiuri pe zi. De asemenea, in combinatie cu busuiocul, menta si valeriana, cimbrul poate fi folosit in inhalatii de persoanele care sufera de sinuzita.

Despre crizele de epilepsie, cercetatorii spun ca ar putea fi mai rare sau chiar evitate daca suferinzii ar bea pe tot parcursul anului ceai de cimbru, in cure de cate trei saptamani, cu pauze de zece zile.

Leusteanul

Leusteanul a fost descoperit demult de locuitorii din nordul Italiei care l-au folosit in bucatarie pentru aroma lui puternica, dar si ca planta vindecatoare.

Ceaiul de frunze de leustean, o lingurita la o cana de apa clocotita, este diuretic si antioxidant. Fiind bogat in taninuri si acizi organici, infuzia de leustean sau frunzele mestecate ca atare scad tensiunea arteriala.

In crize biliare sau migrene, se mesteca indelung 4, 5 frunze proaspete de leustean. Persoanele cu o circulatie perferica deficitara ar trebui sa consume 10, 15 grame de frunze proaspete de leustean pe zi pentru ca au efect vasodilatator si ajuta la imbunatatirea irigarii cu sange a mainilor, picioarelor, urechilor, nasului.

Borsul

Un rol deosebit pentru gustul si aroma ciorbei il are borsul preparat in casa dupa retetele vechi ale gospodinelor de la tara. Borsul, zeama aceea usor acra si tulbure, este si un excelent medicament recomandat bolnavilor de plamani. Chiar daca nu sunteti bolnav, beti o ceasca de bors proaspat pe zi, mai ales acum, in anotimpul rece.

Borsul este puternic vitaminizat, da energie si tonifica organismul.

Invatati-i pe copii, de mici, sa manance ciorba. Nimic nu poate fi mai bun si mai sanatos decat amestecul acela de legume si zarzavaturi pe care-l punem in ciorbe. Taiati marunt zarzavaturile sa nu se inece copilul si sa capete obiceiul de a le aduna pe marginea farfuriei.

Sa avem sanatate!

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#verdeturi ciorba, #ciorba sanatate, #vitamine legume ciorba , #alimente