Mananci somon si hormonii o iau razna - ce alte probleme pot aparea

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 09:41
16878 citiri
Mananci somon si hormonii o iau razna - ce alte probleme pot aparea
Sursa foto: francetvinfo

Vedeta pestelui gras, somonul, se recomanda mai ales pentru acizii grasi Omega-3, benefici pentru sanatate. Analizele recente arata insa ca somonul contine un adevarat cocteil de substante nocive.

Desi este un peste care aduce numeroase beneficii sanatatii, gratie acizilor grasi, somonul contine si substante nocive. Recent, grupul France Televisions a realizat unele teste pentru a afla cat de sanatos este consumul de somon, anunta francetvinfo.fr.

Concret, au fost analizate probe de somon provenind din Norvegia, iar rezultatele au fost ingrijoratoare, aratand prezenta unor substante precum dioxinele, poluantii industriali si metalele grele.

Au fost alese probe de la somon proaspat, de la unul afumat (o marca oarecare) si de la unul afumat de provenienta bio. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat cel mai contaminat a fost somonul bio, care prezenta concentratii de substante nocive de aproape doua ori mai mari decat celelalte probe. Cu toate ca aceste concentratii sunt in limitele prevazute de reglementarile europene, riscul pentru sanatate nu este neglijabil.

Subiectul sensibil este cunoscut de multa vreme si se reduce la trei cuvinte: poluanti organici persistenti (POP). Acesti compusi chimici rezultati din activitatea industriala sunt nocivi si prin prisma faptului ca au o durata lunga de viata, acumulandu-se in lanturile trofice. Aceste substante pot polua toate alimentele, insa pestii sunt mai expusi din cauza deseurilor prezente in oceane si pentru ca tesuturile lor grase le stocheaza mai bine.

Principalele probleme de sanatate pe care le pot cauza acesti contaminanti sunt perturbarile hormonale si imunitare, cancerul, iar la copii mercurul poate duce la retard mintal, motiv pentru care somonul trebuie consumat cu moderatie de gravide. Mai mult, poluantii pot inhiba inclusiv actiunea benefica a acizilor grasi Omega-3.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#somon contaminat pericole, #somon cancer, #somon perturbari hormonale, #somon mercur, #somon gravide , #alimente
Comentarii