Maslinul, copac de leac si de poveste

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:04
15141 citiri
Maslinul, copac de leac si de poveste

Despre maslin se crede ca ar fi una din primele plante aparute pe pamant, cu multe milenii in urma.

O frumoasa legenda ajunsa pana la noi, ne povesteste cum a aparut maslinul la intemeierea Atenei, viitoarea capitala a Greciei. Se spune ca Zeus, stapanul zeilor din Olimp, a hotarat sa dea noul oras acelui zeu care va oferi locuitorilor cel mai folositor dar. Disputa pentru posesia orasului s-a declansat intre Poseidon, zeul marilor, si Atena, zeita intelepciunii.

In locul in care Poseidon a lovit cu tridentul sau in piatra, a inceput sa curga apa sarata. Unde a lovit zeita Atena cu sulita in pamant, a rasarit un maslin. Pentru ca locuitorii orasului au preferat fructele de maslin in locul apei sarate, Zeus a decis acordarea drepturilor asupra noului oras zeitei Atena, orasul urmand sa-i poarte numele. Se spune ca in locul unde s-a nascut aceasta legenda s-a pastrat un maslin din care s-au raspandit toti maslinii existenti pe coastele stancoase ale Greciei.

In Grecia Antica, maslinul era un copac extrem de pretuit. In cartea "Facerea" din Vechiului Testament sta scris ca: "... porumbelul s-a intors la Noe spre seara, avand in cioc o ramura verde de maslin. Atunci a cunoscut Noe ca apele se scursesera de pe faaa pamantului". Tot din Vechiul Testament aflam ca "maslinul este o planta de valoare, ale carei fructe sunt carne, iar frunzele sunt leacuri".

Fructul maslinului este o drupa, un fruct carnos, cu un singur sambure tare, cu suprafata fina, cerata, lucioasa. Maslinele verzi sunt cele neajunse la maturitate. Toamna, devin galben-verzui si la maturitate sunt rosii, purpurii sau negre.

Maslinele au nevoie de sase, opt luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit. Maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana la inceputul iernii, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.

Maslinele sunt foarte bogate in fier, dar si o sursa pretioasa de vitamina E, fibre si cupru. Maslinele au in compozitia lor grasimi monosaturate, care fac din acestea un aliment pretios in combaterea afectiunilor cardiace. Vitamina E este un antioxidant puternic astfel incat consumul de masline sau de ulei de masline echivaleaza cu un medicament care combate afectiunile cardiovasculare si procesele de imbatranire celulara ca urmare a actiunii radicalilor liberi.

Datorita fibrelor pe care le contine, maslinele sunt deosebit de pretioase pentru un sistem digestiv sanatos. Despre masline se mai poate spune ca au un puternic efect antiinflamator, ceea ce le face eficiente in combaterea si ameliorarea simptomelor in asm, afectiuni reumatismale si artrita.

Prin procesare, din masline se extrage unul din cele mai sanatoase uleiuri vegetale, folosit atat in bucatarie cat si de leac impotriva multor afectiuni, interne sau externe. Despre uleiul de masline Homer spunea ca este "aurul lichid" al vremii, dovada ca din vechime era cunoscut si apreciat pentru calitatile sale.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masline sanatate, #masline antioxidanti, #ulei de masline beneficii , #alimente