Mic dejunuri delicioase, care iti fac mintea mai ascutita

Luni, 28 Mai 2012, ora 07:01
15815 citiri
Mic dejunuri delicioase, care iti fac mintea mai ascutita
Foto: prevention

Este deja foarte cunoscut faptul ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, fiind esential atat pentru starea de sanatate, cat si pentru energia de pe parcursul zilei, inclusiv pentru mentinerea greutatii corporale.

In plus, daca alegi anumite alimente pentru aceasta masa iti poti ajuta creierul sa gandeasca mai limpede si mai repede. Este vorba despre alimente ca fructe de padure, nuci, ulei de masline, legume, peste si altele, toate jucand un rol important in mentinerea sanatatii celulelor creierului si in prevenirea declinului cognitiv care apare odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, toate sunt bogate in nutrienti care ajuta intregul corp sa se mentina sanatos.

Potrivit Prevention, iata cateva preparate culinare pentru micul dejun care, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt bune si pentru creier.

1. Parfe din iaurt

Iaurtul simplu ofera si mai multe beneficii organismului daca il combini cu nuci, care contin acizi grasi omega-3, si cu fructe de padure, una dintre cele mai concentrate surse de antioxidanti. Proteinele din iaurt, combinate cu cereale integrale, sunt digerate mai usor, astfel ca elibereaza energie mai mult timp si relativ constant, ajutandu-te sa te concentrezi mai bine toata dimineata.

Mod de preparare: 3 patrimi de ceasca cu iaurt simplu, cu continut redus de grasime, o jumatate de ceasca cu cereale integrale din grau, un sfert de ceasca cu cereale care au continut ridicat de fibre, o lingura cu nuci tocate, un sfert de banana taiata felii si un sfert de ceasca cu fructe de padure.

Informatii nutritionale: 336 calorii, 16 g proteine, 59 g carbohidrati, 10 g fibre, 9 g grasime, 2,5 g grasimi saturate, 159 mg sodiu.

2. Sandvis cu oua

Ouale ochiuri sunt mai sanatoase daca le prajesti in ulei de masline si adaugi si alte alimente bogate in antioxidanti.

Mod de preparare: o felie de paine din grau integral, o felie de branza cu continut redus de grasime, o felie de rosie, cateva frunze de spanac si un ou prajit intr-o lingura de ulei de masline. Mananca apoi si un mar mic.

3. Smoothie cu paine prajita

Acest mic dejun contine antioxidanti, acizi omega-3 si fibre din fructe si cereale integrale, ajutandu-te sa ai mintea ascutita si sa te simti satul pana spre pranz.

Mod de preparare: cu ajutorul unui blender amesteca 230 de mililitri de lapte dulce cu o jumatate de ceasca de fructe de padure congelate, un sfert de banana, o lingura cu seminte de in macinate si o treime de ceasca cu cereale integrale. Consuma-l cu o felie de paine din grau integral prajita, pe care ai pus un sfert de ceasca de branza cottage, un sfert de banana si scortisoara.

Informatii nutritionale: 361 calorii, 23 g proteine, 64 g carbohidrati, 17 g fibre, 6,5 g grasime, 1,5 g grasimi saturate, 597 mg sodiu.

4. Cereale cu piersici si lapte

Un bol cu cereale, seminte de dovleac si felii de piersici reprezinta o sursa buna de vitamina E, grasimi sanatoase, fibre si antioxidanti.

Mod de preparare: amesteca trei sferturi de ceasca de cereale integrale cu o jumatate de ceasca de cereale cu continut ridicat de fibre. Adauga patru lingurite cu seminte de dovleac, o piersica de marime medie taiata si 230 de mililitri de lapte degresat.

Informatii nutritionale: 348 calorii, 18 g proteine, 75 g carbohidrati, 21 g fibre, 6,5 g grasime, 1 g grasimi saturate, 248 mg sodiu.

5. Musli de casa

Fulgii de ovaz simpli amestecati cu stafide, mere si migdale nu doar ca sunt gustosi, dar reprezinta si o sursa foarte buna de flavonoide, substante care stimuleaza creierul, si vitamina E.

Mod de preparare: amesteca o jumatate de ceasca cu fulgi de ovaz cu doua linguri de stafide, un sfert de ceasca cu mar tocat, o lingura de migdale tocate, 120 de mililitri de iaurt simplu cu continut redus de grasime si o jumatate de lingurita de zahar brun sau miere.

Informatii nutritionale: 361 calorii, 17 g proteine, 57 g carbohidrati, 6 g fibre, 8,5 g grasime, 2 g grasimi saturate, 114 mg sodiu.

6. Sandvis cu somon afumat

Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega-3, despre care expertii cred ca ajuta celulele creierului sa comunice intre ele mai bine. Iar daca adaugi si putina branza si paine din cereale integrale obtii un mic dejun satios, bogat si in fibre si proteine.

Mod de preparare: pe doua felii de paine din grau integral pune un sfert de ceasca cu branza cottage, doua felii de ceapa rosie si circa 60 de grame de somon afumat. Mananca apoi si o portocala de marime medie sau un pahar de 200 de mililitri de suc natural de portocale.

Informatii nutritionale: 338 calorii, 24 g proteine, 52 g carbohidrati, 9 g fibre, 4,5 g grasime, 1 g grasimi saturate, 523 mg sodiu.

7. Iaurt cu dovleac si cereale

Un amestec de dovleac, pere, miere si nuci nu numai ca poate fi un mic dejun gustos, atat fin, cat si crocant, dar este si unul sanatos, datorita acizilor grasi omega-3 si antioxidantilor pe care ii contine, care mentin celulele creierului tinere.

Mod de preparare: amesteca un sfert de ceasca de dovleac copt (sau de la conserva) cu o jumatate de para mica, tocata, o lingurita de miere si trei sferturi de ceasca cu iaurt simplu cu continut redus de grasime. Adauga deasupra o jumatate de ceasca de cereale, o lingura cu nuci tocate si cealalta jumatate de para tocata.

Informatii nutritionale: 362 calorii, 19 g proteine, 61 g carbohidrati, 12 g fibre, 8,5 g grasime, 2,5 g grasimi saturate, 177 mg sodiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#mic dejun pentru creier, #mic dejun ascutit minte, #mic dejun pentru minte, #mic dejun memorie, #idei sanatoase mic dejun , #alimente