Mituri despre alimentele organice. Ce e bio in farfurie si ce nu?

Joi, 23 Iunie 2011, ora 09:41
2723 citiri
Mituri despre alimentele organice. Ce e bio in farfurie si ce nu?

Un studiu al cercetatorilor de la Univesitatea Cornell arata ca etichetarea unui produs ca fiind organic pacaleste mintea, facand-o sa creada ca alimentul are un gust mai bun si este mai sanatos, chiar daca el nu se diferentiaza de cel conventional.

Efectul este similar cazului in care percepem o persoana ca fiind inteligenta doar pentru ca arata bine, spun psihologii. Eticheta de "organic" este, asadar, o reclama buna, fiind vanata de clientii dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar pentru mancare sanatoasa.

Alimentele organice, ecologice sau bio sunt obtinute intr-un sistem agro-alimentar in care nu se utilizeaza ingrasaminte chimice si pesticide de sinteza, hormoni, antibiotice de sinteza si nu sunt acceptate organisme modificate genetic, fie ca sunt plante, animale sau microorganisme, ca in cazul iaurtului. Nu sunt acceptate rasele de animale si speciile de plante hibride, ci doar cele ancestrale, primitive.

Putem recunoaste alimentele organice daca sunt etichetate. Acestea trebuie sa poarte doua sigle: sigla Ministerului Agriculturii - AE si stampila organismului care a certificat faptul ca produsul respectiv este organic. In cazul produselor care nu sunt ambalate, comerciantul trebuie sa prezinte documentele prin care se atesta ca produsul este ceea ce pretinde a fi.

In jurul legumelor organice s-au cladit numeroase mituri, iata care este adevarul:

Legumele organice sunt mai bune, mai sanatoase, mai nutritive

"E adevarat", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

"Sunt mai sanatoase, cel putin sunt mai putin contaminate chimic, cu radionucliti, cu pesticide", afirma el. In plus, fiind vorba de rase vechi, legumele organice au si o valoare nutritiva mai ridicata, spune acesta. In orice caz, diferenta de nutrienti intre legumele conventionale si cele organice este un subiect dezbatut.

"Am citit studii destule care aratau ca organicele au mai multi nutrienti, de la vitamine la antioxidanti. Asta nu cred ca este adevarat. Sigur, un soi de leguma, ca sa reziste fara pesticide, este cu certitudine un soi mai puternic si mai activ metabolic, deci probabil si mai bogat in continut util si pentru om, dar diferentele sunt nesemnificative si nu pentru asta as recomanda sa se manance organic", spune dr. Corina Zugravu.

In orice caz, e limpede ca cele organice sunt cu mult mai curate cat timp solul si tratamentele aplicate sunt diferite, desi studiile au gasit niveluri putin diferite de reziduuri de chimicale in organice/neorganice, adauga aceasta.

Legumele organice nu au gust

Fals, spune prof. Mencinicopschi. Legumele organice sunt mai gustoase, ne asigura acesta. "Rosia inima de bou, spre exemplu, care este un soi vechi, este mai gustoasa decat o rosie industriala. Mitul nu este adevarat", spune directorul ICA. Studiile arata ca legumele organice au mai mult gust, spune Corina Zugravu.

"Am experimentat si organic, si neorganic si nu am vazut diferente. Cred ca sunt numai chestii de marketing", spune aceasta.

Citeste mai multe despre Mituri despre alimentele organice. Ce e bio in farfurie si ce nu? pe Think Outside the Box.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#alimente organice bio, #alimente organice sanatoase, #alimente organice bio ecologice , #alimente