Ne-am invatat sa pivim ambalajele alimentare cu lupa, ca sa descoperim acolo nenumaratele si nedoritele "E-uri". Dar adevarul este ca nu tot ce se numeste "E" devine automat daunator pentru noi si pentru sanatatea noastra.
De altfel, specialisitii au elaborat norme precise, care stabilesc limitele suportabile ale acestor componente, atat cat sa nu dauneze corpului nostru.
Uneori, pentru a face alimentul si mai apetisant, producatorii au nascocit si alte substante decat cele gasite in natura. Asupra acestora pot apare semne de intebare, desi si ele au fost verificate in laboatoare, omologate si acceptate in anumite limite, dar si cu anumite rezerve.
Limitele sunt in general inscrise ca norme ale produsului, iar organele sanitare ale fiecarui stat si fiecarui producator in parte garanteaza faptul ca proportia ingredientului in aliment face ca acesta sa nu fie nociv. Cel putin, in principiu.
Adesea, "E-urile" continute intr-un aliment pe care il consumam sunt mai putin nocive decat un antinevralgic, un somnifer sau unul din numeroasele medicamente pe care le luam, desi stim ca produc efecte secundare.
De altfel, natura insasi fabrica numeroase substante cu care doteaza alimentele noastre, ca sa fie placute, hranitoare si sanatoase. Ni le da gratis.
Profesorul de chimie australian John Kennety si-a propus sa combata public conceptia gresita conform careia toate produsele marcate cu litera "E" ne-ar dauna si a elaborat o lista de componenti naturali, pe care-i produce planta insasi.
Componentii nu numai ca nu sunt nocivi, dar daca ar lipsi din planta, aceasta n-ar mai fi atractiva ca aliment, neavand aromele si gustul specific, scrie portalul Infoniac, oferindu-ne ca exemplu compozitia chimica a elementelor naturale dintr-un simplu mar. Iata deci ce "aditivi" putem gasi in mar, introdusi acolo de natura, nu de noi:
Regulatori de aciditate
Coloranti:
Conservanti
Emulgator
Potentiator de gust si aroma
Altele
Substante chimice naturale necuprinse in nomenclatorul "E":
Toate acestea sunt substante pe care natura insasi le-a inrodus in mar, iar daca merele ar creste in pom ambalate bucata cu bucata, substantele ar trebui sa fie inscrise pe eticheta, conform reglementarilor. Am avea vreun motiv sa ne speriem?