Nucile, cea mai buna sursa de omega 3

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 14:01
19791 citiri
Nucile, cea mai buna sursa de omega 3
Foto: arhiva

Nucile, desi sunt un real beneficiu pentru sanatate, sunt prea putin prezente in alimentatie. Octombrie este luna in care noua recolta intra pe piata si un moment ideal pentru a profita de beneficiile si savoarea lor.

Originare din Asia Centrala si Africa, nucile au fost apreciate pentru gustul si proprietatile lor de greci antici. Acestia foloseau nucile, dar si uleiul de nuca.

Romanii au preluat interesul grecilor pentru nuci si le-au raspandit in toata Europa. Azi, Franta este unul dintre cei mai mari producatori europeni de nuca.

Nucile proaspete (verzi) pot fi consumate de la jumatatea lui septembrie pana la finele lui octombrie, dar pot fi conservate, fara dificultati, tot anul. Soiurile europene de nuca sunt diferite de cele Americane, dar proprietatile sunt similare, diferentele intre aceste soiuri fiind neesentiale, scrie Cuisine AZ.

Nucile sunt ideale in toate aperitivele, in salate si, evident, in preparatele dulci, dar merg, de minune cu vin nou si branzeturi.

Din nuca poate fi extras un ulei de foarte buna calitate, pot fi adaugate in gemuri si dulceturi.

Beneficii pentru sanatate

Nucile sunt foarte bogate in calorii si uleiuri, dar grasimile pe care le contin sunt integral din categoria celor bune, 100 de grame de miez de nuca avand 583 de calorii.

Uleiul de nuca, dar si nucile intregi, scad colesterolul, sunt printre cele mai bogate surse de omega-3, omega-6 si acizi grasi nesaturati si, ca bonus, au fibre, vitamine si minerale care sustin aparatul digestiv, dar mai ales pe cel cardiovascular.

O lingura de ulei de nuca, pe zi, sau patru nuci intregi, asigura integral necesarul de acizi grasi omega 3 si omega 6. Sunt recomandate suferinzilor de spasmofilie pentru continutul ridicat de magneziu.

Nucile sunt recomandate bolnavilor de inima, celor care au probleme metabolice legate de un nivel crescut al colesterolului, in perioadele de convalescenta, copiilor si celor in varsta. Consumul regulat de nuci imbunatateste activitatea cardiaca, in mod vizibil.

Nucile verzi au cantitati mari de iod, ceea ce le face utile celor cu diferite afectiuni ale tiroidei. Combat tensiunea arteriala, previn arteroscleroza, prin imbunatatirea calitatii peretilor vaselor de sange. Nu in ultimul rand nucile echilibreaza problemele legate de tulburarile de somn, avand un continut ridicat de melatonina.

In concluzie, daca este octombrie, sa rontaim nuci!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#legumele toamnei, #fructele toamnei, #doua retete, #nuci, #omega 3, #omega 6, #alimentatie sanatoasa , #alimente