Nucile consumate de doua sau mai multe ori pe saptamana scad riscul de deces cardiovascular (studiu)

Sambata, 31 August 2019, ora 16:43
6664 citiri
Nucile consumate de doua sau mai multe ori pe saptamana scad riscul de deces cardiovascular (studiu)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nucile incluse in alimentatie de cel putin doua ori pe saptamana sunt asociate cu scaderea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, conform unui studiu prezentat in Paris la congresul Societatii Europene de Cardiologie (SEC) si Congresul Mondial de Cardiologie.

Consumul regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o dieta in care nucile sunt prezente doar o data la doua saptamani, potrivit unei cercetari prezentate la congres, relateaza Press Association.

"Nucile sunt o sursa buna de grasimi nesaturate si contin o cantitate mica de grasimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli si polifenoli benefici pentru sanatatea inimii", a declarat autorul studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetari Cardiovasculare din Iran.

"Studiile europene si americane au asociat nucile cu protejarea sanatatii cardiovasculare, insa exista dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei", a precizat specialistul.

Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci si riscul de boli cardiovasculare si deces la populatia iraniana. La studiu au participat 5.432 de adulti de 35 de ani sau peste aceasta varsta, fara un istoric de boli cardiovasculare, alesi la intamplare din zone urbane si rurale din Isfahan, Arak si Najafabad.

Cercetatorii au evaluat consumul de seminte si nuci - inclusiv migdale, fistic, alune si nuci obisnuite - in 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.

Participantii sau membrii familiilor lor au fost intervievati la fiecare doi ani pana in 2013 pentru a se observa aparitia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.

Oamenii de stiinta au analizat prezenta bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauza si a deceselor in urma bolilor cardiovasculare.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost inregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare si 458 de decese din orice cauza.

Consumul nucilor de doua sau mai multe ori pe saptamana a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o data la doua saptamani.

Potrivit SEC, se recomanda consumul a 30 de grame de nuci nesarate pe zi, in cadrul unei alimentatii sanatoase, cu precizarea ca densitatea calorica a acestora este ridicata.

"Nucile proaspete crude sunt cele mai sanatoase", a subliniat doctor Mohammadifard.

"Nucile trebuie sa fie proaspete deoarece grasimile nesaturate pot oxida in cazul nucilor vechi (rancede - n.red.), acestea devenind astfel daunatoare", a adaugat specialistul.

Eveniment Quarterly Report

Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Elena Lasconi este luată în calcul de către liderii USR ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024, însă o decizie nu a fost încă luată, au declarat mai multe surse din partid...
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern,...
#consum nuci risc cardiovascular, #nuci sanatoase, #consum nuci saptamanal , #alimente