Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O felie de paine cu grau intreg pe zi te ajuta sa traiesti mai mult

Vineri, 01 Mai 2015, ora 10:00
6446 citiri
O felie de paine cu grau intreg pe zi te ajuta sa traiesti mai mult
Foto: tacade.com

Consumul zilnic de grau intreg duce la o reducere cu 15% a ratei mortalitatii, in special in cazul persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, care sunt tinute astfel mai bine sub control, arata rezultatele unui studiu pe termen lung realizat de Facultatea de Sanatate Publica de la Harvard.

De asemenea, consumul taratelor care intra in compozitia fainii din grau intreg (care contine toate partile componente ale graului: tarata, germeni si endosperm - n.red.) este asociat cu o rata generala a mortalitatii cu 6% mai mica.

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca taratele fac minuni mai ales in privinta bolilor cardiovasculare, cu efect direct in reducerea mortilor provocate de acestea cu 20%.

"Studiul intareste recomandarile curente pentru dieta, care promoveaza cerealele integrale ca pe unul din cele mai importante si sanatoase alimente eficiente in prevenirea bolilor cronice", sustine profesorul Qu Sun, de la Departamentul pentru Nutritie de la Harvard, unul dintre autorii studiului.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in numarul din luna ianuarie al prestigiosului Jurnal al Asociatiei Medicale Americane (JAMA) - specializarea Medicina Interna.

Inlocuieste painea alba cu painea din grau intreg

Desi consumul de cereale integrale a fost si in trecut asociat cu un risc mai scazut de aparitie a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, acum este pentru prima data cand sunt oferite dovezi solide care atesta legatura acestuia cu durata vietii.

Pentru a trage aceste concluzii, cercetatorii de la Harvard si colegii lor au analizat date referitoare la modul in care s-au hranit peste 74.000 de femei si 43.000 de barbati, de la mijlocul anilor '80 pana in 2010, in cadrul unuia dintre cele mai ample studii de acest gen realizate vreodata in Statele Unite.

Tinand cont de o multime de factori, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala, fumatul, activitatea mentala si alimentatia generala (fara cereale integrale), cercetatorii au comparat datele privind mortalitatea in raport cu consumul de cereale integrale pe o perioada de 25 de ani.

In acest fel, ei au descoperit ca fiecare portie de cereale integrale consumata zilnic - 28 de grame pe zi, echivalentul unei felii de paine integrala - reduce riscul mortalitatii - cu 5% in general si cu 9% cand cauza mortii este o boala cardiovasculara.

Mai mult, inlocuirea unei felii de paine din faina rafinata cu o felie de paine integrala scade cu 8% riscurile mortalitatii legate de bolile cardiovasculare. Rezultate si mai bune au fost observate in cazul inlocuirii unei portii zilnice de carne rosie cu o felie de paine integrala: riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare scade in acest caz cu 20%.

Avand in vedere ca bolile cardiovasculare reprezinta in continuare principala cauza a decesului atat in Romania, cat si in Europa, iar tara noastra se afla chiar pe locul 3 in lume in acest trist clasament, nu ar strica sa inlocuim pe cat posibil painea din faina rafinata si, de ce nu, sa mancam mai putina carne rosie, alegand in schimb din ce in ce mai des cerealele integrale.

Daca ne gandim si ca painea a ramas alimentul de baza al romanilor, tara noastra inregistrand un consum de circa 200 de kilograme de paine pe an per cap de locuitor - unul dintre cele mai mari din Europa - cel mai ieftin si mai la-ndemana ar fi sa alegem pur si simplu painea integrala, in locul celei clasice, procesate, daca vrem sa traim mai mult.

Ce este graul intreg?

Timp de mii de ani, oamenii au consumat cerealele exact asa cum le-au cules de pe tulpina. In acest fel, beneficiau de un pachet de carbohidrati bogat in fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime din plante, hormoni si sute de alte fitochimicale.

Cerealele intregi au un invelis exterior tare, fibros, care protejeaza bobul. Interiorul contine in majoritate endospermul, corpul fainos al bobului. Acesta are ca rol stocarea energiei pentru germen, embrionul bobului. Germenul este bogat in vitamine, minerale si uleiuri nesaturate.

Macinarea inlatura invelisul exterior al bobului, tarata si germenele. Rafinarea graului creeaza faina pufoasa, din care se fac painile aerate si produsele de patiserie. Cerealele rafinate au insa un pret nutritional. Prin procesul de macinare se elimina peste jumatate din vitaminele B, 90% din vitamina E si toate fibrele graului.

Tot mai multe studii demonstreaza ca o intoarcere la cerealele intregi are nenumarate beneficii asupra sanatatii.

Studiul intitulat "Consumul de cereale integrale si riscul mortalitatii: Doua mari studii prospective pe barbati si femei din SUA" a fost realizat de catre cercetatori de la Harvard si nutritionisti, epidemiologi si specialisti americani in dieta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#paine integrala beneficii, #consum cereale integrale, #consum paine integrala , #alimente