Patru greseli de alimentatie care te imbatranesc

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 07:02
12164 citiri
Patru greseli de alimentatie care te imbatranesc
Foto: shine

Orice persoana trebuie sa se astepte la schimbari fizice si mentale pe masura ce inainteaza in varsta, acestea fiind inevitabile si incontrolabile, insa, viteza lor poate fi influentata de unii factori. Spre exemplu, consumarea anumitor alimente sau evitarea altora poate accelera procesul de imbatranire.

Potrivit medicului David Katz citat de Shine.com, motivul este simplu - mancam prea multe alimente procesate. "Acestea sunt adesea bogate in calorii si au un continut redus de nutrienti, cum ar fi vitamina B12 si acizii grasi omega-3, astfel ca ne alegem cu deficiente", a spus Katz.

Iata patru posibile greseli de alimentatie care te imbatranesc inainte de vreme. Cere parerea unui medic daca te hotarasti sa iei suplimente alimentare.

1. Eviti proteinele animale

Ce te imbatraneste: poti avea o deficienta de vitamina B12, care este esentiala pentru energie.

Gasit numai in alimente care deriva de la animale, acest nutrient ajuta la reglarea metabolismului si a nivelului de energie si este cheia pentru mentinerea sanatoasa a creierului si a sistemului nervos.

Oboseala este un semn clasic al deficientei de vitamina B12, care apare la persoanele care nu consuma prea multe proteine animale. Iar medicamentele antiacide pot duce de asemenea la o astfel de deficienta, deoarece acestea altereaza absorbtia vitaminei B12.

Solutii alimentare: Consuma zilnic doua portii de lactate fara grasime si 80-110 grame de proteine slabe. Surse bune de vitamina B12 sunt fructele de mare si pestele, carnea slaba de vita si porc, carnea de pui si cerealele fortifiate.

Suplimente: Ia 500-1.000 de mcg de vitamina B12, tablete, in fiecare zi.

2. Eviti suplimentele alimentare

Ce te imbatraneste: nu ai cantitati suficiente de magneziu si cupru, care ajuta la prevenirea durerilor de articulatii.

Si magneziul si cuprul sunt nutrienti esentiali pentru mentinerea cartilajelor si a flexibilitatii lor, in cele mai multe cazuri suplimentarea acestora impiedicand deteriorarea articulatiilor si eliminand durerea.

Solutii alimentare: Nucile, carnea de vita si spanacul sunt surse bune de magneziu si cupru.

Suplimente: De regula, o persoana nu isi poate asigura necesarul in ce priveste acesti nutrienti numai din alimentatie, astfel ca este nevoie de suplimente. Ia 2 mg de cupru si 5 mg de magneziu in fiecare zi. In 2-3 luni incheieturile tale ar trebui sa fie mai putin durereoase.

3. Eviti pestele si grasimile bune

Ce te imbatraneste: Pestele si uleiurile sanatoase cum ar fi cel de masline sunt cele mai bune surse de acizi grasi omega-3, care ajuta printre altele la prevenirea pierderii memoriei.

Daca organismul tau nu primeste o cantitate suficienta din acesti acizi, structura creierului este slabita, iar functiile lui, inclusiv memoria, au de suferit. De asemenea, este foarte important sa existe un echilibru intre cantitatea de acizi omega-3 si cea de acizi omega-6 din organism.

Alimentatia oamenilor este de regula bogata in acizi omega-6, care provin in mare parte de la alimentele procesate, cele mai multe persoane avand prea multi acizi omega-6 si prea putini omega-3 (cu cat mananci mai multi omega-6, cu atat ai nevoie de mai multi omega-3).

Solutii alimentare: Redu pe cat posibil consumul de alimente rafinate si procesate si gateste cu ulei de masline si ulei de canola (sau de rapita). Mananca aproximativ 100 de grame de somon si 100 de grame de hering sau sardine in fiecare saptamana.

Adauga 2 linguri de seminte de in proaspat macinate in alimentatia ta zilnica si include si o lingura de nuci in cinci zile pe saptamana. De asemenea, consuma 9-12 migdale de patru ori pe saptamana.

Suplimente: Ia cel putin 2.000 de mg de ulei de peste zilnic.

4. Preferi alimentele procesate celor integrale

Ce te imbatraneste: Alimentele procesate sunt bogate in sodiu, care ridica tensiunea arteriala.

Cele mai multe produse procesate au adaos de sodiu si nu si un adaos de potasiu, asta amplificand efectele negative ale excesului de sodiu, daca se gaseste in cantitati insuficiente in organism.

Mai mult, cand rinichii incearca sa scape de sodiu, pierzi si mai mult potasiu, iar dezechilibrul creat deterioreaza vasele de sange. Fructele si legumele contin insa potasiu.

Solutii alimentare: Redu consumul de sodiu pana la 1.500 de mg pe zi si mananca 7-9 portii de fructe si legume zilnic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#imbatranire, #greseli care imbatranesc, #greseli alimentare care imbatranesc, #greseli alimentatie , #alimente
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
PATRU GRESELI DE COMPOERAMENT CARE TE IM_ATRANE PREMATUR , TE IN_RAIESC I_RE_FUATABIL SI TE IN_DOBITOCESC I_REMEDIABIL ...