Postul Craciunului - dezlegare la peste

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 23:37
10458 citiri
Postul Craciunului - dezlegare la peste

In plin post al Craciunului, crestin-ortodocsii sarbatoresc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, prilej cu care cei care au hotarat sa posteasca au prima dezlegare la peste, ulei si vin.

Se stie deja ca, din punct de vedere al alimentatiei, postul Craciunului este considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte posturi din calendarul ortodox deoarece are mai multe dezlegari la peste, atat sambata si duminica, cat si in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga precum Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Carnea de peste este un aliment bun pentru sanatate, deoarece este saraca in grasimi si bogata in proteine, minerale si oligoelemente. In compozitia sa, pestele are acizi grasi omega3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.

Acizii grasi omega3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.

Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Astfel, pentru persoanele ingrijorate de sanatatea inimii, indiferent daca vor sa evite problemele sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze, o masa sau doua de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.

Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.

Pestele poate fi gatit pe gratar, la cuptor sau fiert. Se spune ca pestele prajit este mai greu de digerat, dar este cel mai gustos cu mamaliguta si mujdei de usturoi, o adevarata desfatare, care macar la sarbatoare poate sa si-o permita oricine, chiar daca se teme pentru silueta.

Tot in zilele de dezlegare la peste se poate manca, fara pacat, si salata din icre de peste care se poate prepara acasa din icre proaspete, dupa ce au fost tinute la frigider doua-trei zile.

Atentie! Se stie ca, in zilele de post, crestin-ortodocsilor li se interzice consumul de produse animale, carnea, lactatele si ouale. Vitamina B12 se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare.

Daca pestele consumat in zilele de dezlegare nu ofera organismului suficienta vitamina B12, se recomanda, ca in aceasta perioada, sa se ia un supliment de vitamina B12.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#peste inima sanatoasa, #ulei de peste, #salata de icre preparare, #supliment vitamina B12 , #alimente