Prejudecati comune despre alimente

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 07:47
2595 citiri
Prejudecati comune despre alimente

Exista anumite prejudecati legate de alimente, care ne fac sa nu le includem (pe cat de des ar trebui) in dieta. Una dintre acestea este legata de oua, altele de mai exoticele avocado ori chiar de bucuria celor mici si mari de peste ocean, untul de arahide.

In realitate, conform CookingLight.com, ele sunt extrem de sanatoase pentru organism. Iar daca tot suntem atat de deschisi fata de Occident si daca oricum alimentele candva rezervate doar lor ne sunt si noua la indemana in prezent, poate n-ar fi rau sa experimentam.

Oua

Prejudecata: Abunda in colesterol

De ce te inseli: Ouale reprezinta una dintre cele mai bune surse de colina, un nutrient esential pentru functionarea creierului. Contin luteina si zeaxantina, antioxidanti care tin ochii sanatosi si te feresc de degeneratia maculara, principala cauza a orbirii.

Luate ca un tot, din punct de vedere nutritional, ouale sunt greu de intrecut: contin proteinele de cea mai buna calitate, contin nutrientii vitali, printre care folati, riboflavina, seleniu, Vitamina B12 si colina. La 75 de calorii oul, reprezinta o alegere densa in nutrienti, dar relativ scazuta din punct de vedere caloric.

Avocado

Prejudecata: Prea grase

De ce te inseli: Acest fruct este bogat in grasimi mononesaturate prietenoase cu inima si contine compusi activi care ajuta la prevenirea cancerului. Abunda in antioxidanti, cum ar fi luteina, beta-carotenul si Vitamina E, care te feresc de boli.

Tot acestia ajuta organismul sa absoarba fitochimicalele din alte alimente. Licopenul din rosii sau beta-carotenul din morcovi sunt absorbite mai bine daca in acelasi bol se afla si o felie sau doua de avocado. Oamenii de stiinta suspecteaza ca efectul se datoreaza chiar grasimilor continute de avocado.

Ciuperci

Prejudecata: N-au cine stie ce valoare nutritionala

De ce te inseli: Poate ca reprezinta 90% apa si au numai 18 calorii de portie (echivalentul unei cescute), insa contin niste compusi care ajuta sistemul imunitar si chiar duc la micsorarea tumorilor ce apar in cazul cancerului mamar sau de prostata.

In plus, tot ciupercile contin o doza "sanatoasa" de potasiu, mineral care scade tensiunea. In timp ce sucul de portocale este cotat ca fiind cel mai bogat in potasiu, in realitate ciupercile sunt superioare din acest punct de vedere.

Unt de arahide

Prejudecata: Un "dulce" de care ar trebui sa stai deoaparte, din cauza continutului mare de grasimi si calorii

De ce te inseli: Multe studii au confirmat ca untul de arahide poate scadea riscul bolilor de inima. Untul de arahide scade, per total, nivelul colesterolului, coborandu-l mai ales pe cel al colesterolului rau si scade nivelul trigliceridelor, ceea ce inseamna un risc cardiovascular mai mic.

In plus, dupa cum s-a aratat in nenumarate cercetari, toate acestea se intampla fara a se lua in greutate. Subiectii care au luat parte la studii au calificat aceasta gustare ca fiind mult mai satioasa decat altele, nevoia de a manca aparand ulterior mult mai tarziu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ciuperci sanatate, #oua sanatate, #oua colesterol, #avocado sanatate, #unt arahide grasimi , #alimente