Profilul nutritonal al mierii de albine

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:44
39368 citiri
Profilul nutritonal al mierii de albine
Foto: arhiva

Toata lumea stie ca mierea de albine este sanatoasa si extrem de benefica organismului uman, dar sunt putini cei ce stiu exact ce contine mierea de albine. De exemplu stiai ca mierea de albine este foarte saraca in vitamine? Contine in schimb mult calciu si mult fosfor.

Iata care este profilul nutritional al mierii de albine, asa cum este prezentat de WH food. In primul rand, trebuie spus ca mierea contine mai putine calorii decat aceeasi cantitate de zahar si indulceste mai bine. In 42 de grame de miere, adica o lingura de miere, sunt 120 de calorii. Aceeasi cantitate de zahar rafinat contine 160 de calorii.

In 100 de grame de miere de albine sunt 82,4 grame de carbohidrati, 0,2 grame de fibre. Carbohidratii din miere sunt fructoza, in proportie de 38%, glucoza, 31%, maltoza, 7 % si sucroza in proportie de 2%.

Mierea nu contine deloc grasimi, iar in 100 de grame sunt 0,3 grame de proteine si 17, 8 grame de apa. Mierea nu contine vitamina A, dar contine o serie de vitamine din grupul B. Astfel, in 100 de grame sunt 0,038 de grame de vitamina B2, 0,121 grame de vitamina B3, 0,121 grame de vitamina B5 si 0,062 grame de vitamina B6.

In respectiva cantitate etalon de miere se mai gaseste si 1% din catitatea zilnica de vitamina B9, respectiv 0,001 grame. Dozele de vitamine din grupul B continute de miere asigura sub 3% din necesarul zilnic.

In 100 de grame de miere se gaseste doar 1% din necesarul de vitamina C necesara zilnic. In functie de tipul de miere, aceasta poate contine urme de vitamina D si de vitamina PP, in cantitati neglijabile insa.

In 100 de grame de miere se gasesc 0,42 de miligrame de fier, care asigura circa 5% din necesarul zilnic de fier, doua miligrame de magneziu si sase miligrame de calciu. Se mai gasesc 53 de miligrame de potasiu, patru miligrame de sodiu si 0,22 miligrame zinc.

Pe langa acestea, contine si cantitati mici si foarte mici de beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu si argint, in catitati foarte apropiate de nevoile organsimului.

Factorul de aciditate al mierii de albine este situat intre 3,2 si 4,5, ceea ce face ca in mierea de albine sa fie imposibila dezvoltarea bacteriilor. Bogatia nutritionala a mierii de albine vine din continutul exceptional de enzime si aminoacizi, proportia acestora variind in functie de tipul mierii de albine, regiune si tipul florei din care a fost recoltata.

Din cauza faptului ca mierea poate contine bacteria botulinica este contraindicata copiilor pana la varsta de un an. Dupa aceasta varsta mierea poate fi oferita copiilor fara probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#mierea de albine compozitie, #minerale miere albine, #vitamine enzime miere albine , #alimente