Raciturile - delicatesa sarbatorilor de iarna

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 11:37
25999 citiri
Raciturile - delicatesa sarbatorilor de iarna

De sarbatori, romanii doresc sa aiba masa incarcata cu de toate, chiar daca in cursul anului au vietuit, uneori, in lipsuri. Bineinteles, ca de pe masa sarbatorilor de iarna nu trebuie sa lipseasca gustarile traditionale din carne de porc. Dintre acestea, un loc aparte il ocupa raciturile din porc.

In general, romanii asociaza sarbatorile de iarna cu atmosfera colindelor, o atmosfera de veselie si voie buna, specific acestei perioade de sfarsit de an. Printre gustarile traditionale din carne de porc mai pot fi mentionate: soriciul, toba, carnatii, caltabosul, sarmalele, slanina, ciorba de perisoare, ciorba de potroace si nelipsita friptura de porc.

Piftia de porc ramane una din gustarile traditionale din carne de porc ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa, in toata perioada sarbatorilor, in special, in ziua Cracunului. Prin modul ei de preparare, prin timpul alocat acesteia, prin rafinamentul, dar mai ales prin gustul delicious al acesteia, raciturile, cum i se mai spune in mod popular, se constituie intr-o delicatesa a sarbatorilor de iarna.

Iata un mod traditional al prepararii piftiei de porc:

Raciturile se pregatesc din capatana, ureche, picioare si ciolane de porc care au proprietatea de a inchega piftia. Gospodinele pregatesc mai intai picioarele, capatana si urechea prin taierea acestora in doua sau patru bucati, prin curatarea lor foarte bine si daca a mai ramas ceva par se parlese la flacara de la aragaz. Dupa aceasta se trec prin una-doua ape fierbinti, apoi se pune la fiert intr-o oala mai mare, in functie de numarul portiilor dorite, punand o lingura de sare, dupa gust, avand grija ca apa din oala sa treaca cu 2-3 degete peste nivelul carnii. Dupa preferinte, se poate adauga si 200-300 de grame de sorici.

Se fierbe in aceasta compozitie, circa 3-4 ore la foc mic si nu se mai completeaza cu apa. Picioarele si ciolanele au fiert atunci cand carnea are tendinta de a se desprinde de pe os, moment in care oala se ia de pe foc si se pune la racit circa 24 de ore. Aceasta se face nu inainte de a incerca daca compozitia obtinuta se incheaga, daca nu, aceasta se mai pune la fiert timp de 1 ora, la foc mic.

Daca nu aveti timpul necesar la dispozitie si doriti sa terminati piftia in aceeasi zi, scoateti carnea si ciolanele din oala si puneti in zeama ramasa ingredientele urmatoare: o ceapa mare, 2-3 morcovi, taiati rondele pentru ai putea folosi la ornamentarea raciturilor cand vor fi puse in vase sau farfurii, 1 pastarnac, 2-3 capatani de usturoi, 3-5 foi de dafin, piper boabe, sare, dupa gust. Daca dorim sa-i dam o culoare mai galbuie compozitiei, putem cali intr-o tigaie, ceapa, morcovul si pastarnacul.

Mai puneti zeama cu ingredientele la un foc de circa 30 de minute, dupa care se strecoara intr-un alt vas. Apoi, se portioneaza carnea in vasele anume pregatite si puneti peste acestea din zeama pana ce se acopera bucatile de carne din farfurie, dupa care puneti vasele respective la rece, in camara sau pivnita. Dupa ce se raceste si se incheaga uniform, piftia poate fi ornamentata pentru a-i da un aspect placut.

Gustarile traditionale din carne de porc, de Craciun, fac deliciul mesei, cu totii ne gandim la bucatele alese pregatite anume de gospodine, in mod special, raciturile care ne imbie sa le degustam. Un cadou bine primit de catre musafiri, piftia se realizeaza simplu, dar e nevoie de timp si de rabdare pentru a obtine racituri delicioase.

Pofta buna si Craciun fericit!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reteta piftie porc, #reteta racituri Craciun , #alimente