Sapte nutrienti cheie care stimuleaza sanatatea mentala si in ce ii gasesti

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 19:52
7748 citiri
Sapte nutrienti cheie care stimuleaza sanatatea mentala si in ce ii gasesti
Foto: Ziare.com

Substantele nutritive din dieta zilnica sunt esentiale pentru buna functionare a creierului.

Jerome Sarris, cercetator la Universitatea din Melbourne, a realizat o lista a celor mai importanti nutrienti pentru sanatatea mentala si din ce pot fi acestia asimilati.

Grasimile polisaturate, in special omega 3, au un rol esential in mentinerea intr-o stare corespunzatoare a structurii neuronale. Sumplimentele de omega 3 sunt benefice in caz de depresie, tulburare bipolara si stres post-traumatic. Omega 3 se gaseste in nuci, seminte si stridii, dar si in cantitati mai mari in peste gras, precum sardine, somon, macrou si hamsii. Specialistii avertizeaza ca pestii mari, precum macroul, trebuie consumati in cantitati mici, deoarece contin mult mercur, arata Daily Mail.

Vitamina B si acidul folic (vitamina B9). Este nevoie de vitaminele B pentru o serie de procese celulare si metabolice. Deficitul de acid folic a aparut in cazul multor persoane care sufera de depresie sau care nu au reactionat foarte bine la antidepresive. Mai multe studii au demonstrat ca acidul folic are efect antidepresiv si se gaseste din abundenta in legume cu frunze verzi, leguminoase, cereale integrale, drojdie si nuci. Vitaminele B se mai gasesc in oua, branza, lapte, cereale integrale si nuci.

Aminoacizii, gasiti in orice sursa de proteine, carne, fructe de mare, nuci, oua si legume, sunt buni pentru tulburare bipolara, schiofrenie, tricotilomanie si in caz de alte forme de comportament compulsiv.

Nutrienti care nu trebuie sa-ti lipseasca

Mineralele, in general zincul, magneziul si fierul, au un rol important pentru functia neurologica. Unele studii au demonstrat ca zincul imbunatateste starea unei persoane depresive, mai ales cand este combinat cu tratamentul corespunzator. Si magneziul ajuta in caz de depresie si anxietate, iar fierul pe langa ca amelioreaza simptomele celor doua afectiuni este bun si pentru persoanele care au probleme de crestere. Zincul se gaseste din abundenta in carnea slaba, stridii, cereale integrale, seminte de dovleac si nuci, in timp ce magneziul poate fi asimilat din nuci, legume, cereale integrale, verdeturi cu frunze si soia. Ficatul, cerealele, nucile si spanacul ne ofera mult fier.

Vitamina D este esentiala pentru dezvoltarea creierului si a oaselor. Nivelul scazut de vitamina D a fost legat de riscul de a face schizofrenie. Corpul poate obtine vitamina D prin expunerea la soare, 15 minute pe zi, dar se mai gaseste si in peste gras sau ciuperci expuse la lumina UV.

Alimentele cu multi nutrienti si putine calorii

Antioxidantii din plante sau fructe, precum polifenolii, au rolul de a "curata" radicalii liberi care distrug celule si se gasesc in mure, zmeura, afine, goji, struguri, mango, ceapa, usturoi, varza, ceai verde, ceai negru sau alte feluri de ceaiuri.

Anumite studii au aratat o legatura intre bacteriile intestinale si sanatatea creierului. Cand microbiota intestinala nu este intr-o stare buna poate fi afectat sistemul nervos si functiile creierului. Poti sa te asiguri ca totul este in regula mancand varza murata, chefir, iaurt sau coaja fructelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nutrienti creier, #nutrienti sanatate mentale, #nutrienti beneficii organism , #alimente
Comentarii