""
Ziare.com

Scandalos: Aditivii alimentari, aprobati inainte de a fi stabilite riscurile

Miercuri, 14 August 2013, ora 14:33

   

Scandalos: Aditivii alimentari, aprobati inainte de a fi stabilite riscurile
In zilele noastre, este tot mai greu sa evitam alimentele care au in ele aditivi alimentari. De fapt, aceste adaosuri din mancare ii ajuta pe comercianti sa isi vanda produsele si le fac mai accesibile, cu pretul sanatatii noastre.

Aditivii au rolul de a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor sau de imbunatati gustul acestora.

Conform Care2, intr-un studiu recent aparut in revista "JAMA Internal Medicine" se arata ca expertii care evalueaza pericolul prezentat de aditivii alimentari sunt aceleasi persoane care au aprobat folosirea lor.

De la aditivi la nanoparticule in mancare

Totusi, noi stim inca prea putine lucruri despre aditivii alimentari si pericolul prezentat de ei pentru sanatatea noastra.

Producatorii incalca adesea regulile si adauga anumite ingrediente in bauturi si alimente fara sa ceara aprobarile necesare.

Astfel s-a intamplat, de exemplu, in SUA, acolo unde cafeina a fost adaugata in bauturile alcoolice fara a se solicita o aprobare de la autoritatile in domeniu.

De asemenea, unele substante numite nanoparticule (particule de dimensiunea unor molecule) au fost si ele puse in mancare si ambalajele alimentelor fara a se evalua riscul prezentat de ele.

Totul pentru alimente mai durabile

Aditivii alimentari prelungesc mult termenul de valabilitate al alimentelor. Pe langa zaharul, sarea si grasimea adaugate, consumatorii vor ingera si diferite substante chimice care au fost aprobate de specialisti aflati adesea in conflict de interese.

Expertiza lor devine astfel, inutila, caci ei vor aproba unii aditivi doar pentru ca interesele companiilor ii preseaza sa faca astfel.

In plus, unii producatori ar putea folosi substante chimice care sa provoace dependenta de produsul respectiv.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 841 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor