Mai ales iarna, cand stai mai mult in casa, la cadura, fiind tentat sa mananci mai mult si mai gras, mai ales ca nici fructele, numai bune de rontait in aceste momente, nu mai sunt la discretie, e un moment bun sa te dedai uneia dintre placerile copilariei: semintele de floarea-soarelui.
In ciuda faptului ca sunt atat de ocarate de unii, aceste seminte sunt foarte sanatoase, fiind ideale ca gustare. Desi bogate in calorii, mai ales daca nu stii sa te opresti, semintele de floarea-soarelui gonesc foamea, venind cu o multitudine de nutrienti necesari organismului.
Astfel, conform Suite101.com, o lingura de seminte iti va furniza o cantitate relativ mare de Vitamina E, fitosteroli, magneziu si seleniu, toate acestea prevenind o serie de boli.
Vitamina E, antioxidant solubil in grasimi, amelioreaza simptomele astmului si artritei, micsoreaza riscul de cancer de colon, scade frecventa si intensitatea bufeurilor (in cazul femeilor ajunse la menopauza). In plus, reduce riscul de atac de cord si boli de inima, aceasta vitamina prevenind depunerile de pe artere si obstructionarea acestora.
Firosterolii, clasificati ca grasimi benefice, coboara, de asemenea, nivelul colesterolului, intarind si sistemul imunitar. In plus, unele cercetari au aratat ca scade riscul instalarii ami multor tipuri de cancer.
Magneziul continut scade riscul atacului de cord si accidentului vascular cerebral, ameliorand, de asemeni, simptomele astmului. Scade presiunea arteriala, previne migrenele, previne spasmele musculare.
In ceea ce priveste seleniul, acesta previne formarea celulelor canceroase, pastrand sanatatea la nivel celular.
Daca nu poti consuma seminte de floarea-soarelui simple, le poti presara peste cerealele cu lapte, peste salata, in prajituri.
Adaugandu-le in dieta, vei avea parte, pe langa substantele nutritive deja enumerate, de necesarul de tiamina, folati, mangan, cupru, triptofan (ceea ce inseamna ca este chiar indicat sa le consumi seara, inainte de culcare) si Vitamina B6.