Semne ca partenera ta are probleme cu mancarea

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 07:17
3790 citiri
Semne ca partenera ta are probleme cu mancarea
Foto: askmen.com

Manualul tulburarilor psihice publicat de Asociatia Psihiatrica americana recunoaste doua diagnostice pentru tulburarile legate de alimentatie: anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Iar femeile sunt de trei ori mai expuse riscului de a suferi de o astfel de dereglare.

Iata cateva semne care iti pot arata daca partenera ta are o problema de genul acesta, oferite de Askmen.com. In cazul in care le-ai observat la ea, ar fi bine sa o incurajezi sa ceara ajutor specializat.

1. O preocupare exagerata legata de greutate

Persoanele anorexice sau bulimice au o perceptie gresita fata de forma corpului lor, care le face sa fie adesea preocupate de greutate sau de defecte fizice imaginare. Unele femei cu anorexie s-ar putea sa vada ca sunt slabe, dar sa nu isi dea seama ca au un numar de kilograme care le pune sanatatea in pericol.

2. Drumuri frecvente la baie

Un alt comportament specific acestor persoane, care are ca scop prevenirea acumularii kilogramelor in plus, consta in inducerea senzatiei de voma. Acest simptom este unul care apare la 80-90% dintre femeile care au bulimie.

Obrajii umflati din cauza unei suprasolicitari a glandelor salivare si urme pe degete din pricina contactelor frecvente ale acestora cu incisivii sunt doua dintre semnele care pot indica o astfel de tulburare, alaturi de drumurile dese la baie.

3. Schimbari dese de dispozitie

Anxietatea si depresia sunt stari intalnite adesea la femeile care sufera de o tulburare legata de alimentatie. Din cauza unei greutati situate sub limita normala si a infometarii, femeile anorexice pot simti indispozitie, iritare, tendinta de a nu lua parte la activitati sociale, insomnie si chiar frica de situatii sociale.

4. Mancatul in exces

Simptomul definitoriu in privinta bulimiei nervoase il reprezinta episoade frecvente in care persoana in cauza consuma o cantitate mare de mancare, fara sa aiba control asupra situatiei. Aceste episoade se petrec de obicei atunci cand femeia este singura, pe ascuns, astfel ca sunt destul de greu de descoperit.

5. Folosirea laxativelor in mod abuziv

Daca foloseste adesea laxative sau pastile pentru slabit ar trebui sa te ingrijorezi, deoarece acestea sunt utilizate frecvent de catre cele care sufera de bulimie. Aceste persoane sunt dispuse sa apeleze la metode extreme pentru a impiedica acumularea kilogramelor, cum ar fi abuzul de laxative sau/si medicamente diuretice.

6. Exercitiile fizice in exces

Prea mult timp petrecut facand exercitii fizice poate fi de asemenea un indiciu al anorexiei sau bulimiei. Femeile care sufera de anorexie pot exersa intensiv pentru a pierde din greutate, iar cele care au bulimie pot face acest lucru pentru a arde caloriile consumate in timpul unui episod de mancat necontrolat.

Activitatea fizica poate fi considerata in exces atunci cand impiedica desfasurarea activitatilor obisnuite ori indeplinirea responsabilitatilor sau cand este facuta in ciuda unei vatamari corporale.

7. O obsesie legata de mancare

Un alt semnal care poate indica anorexie sau bulimie este preocuparea excesiva pentru mancare, cum ar fi discutii frecvente despre aceasta, gatitul unor cantitati mari pentru alte persoane, mai ales daca persoana respectiva ii incurajeaza pe ceilalti sa manance, dar ea consuma foarte putin sau deloc.

8. Regimuri alimentare

Atunci cand o femeie isi impune restrictii legate de anumite alimente sau grupe de alimente, in special daca nu are kilograme in plus, si spune ca vrea sa slabeasca, ar trebui sa iti pui semne de intrebare. In cazul in care nu stii daca tine vreo dieta, fii atent daca este preocupata in mod exagerat de numarul de calorii pe care il consuma.

De asemenea, daca slabeste foarte mult, desi este deja slaba, nu este deloc bine. O persoana anorexica nu vrea sa isi mentina nici macar o greutate de cel putin 85% din cea normala pentru varsta si inaltimea ei.

9. Comportamente bizare legate de alimentare

Persoanele care sufera de anorexie sau bulimie apeleaza la o multime de strategii pentru a ascunde problema pe care o au, printre acestea numarandu-se dosirea hranei (sau aruncarea ei), mersul la baie dupa masa, evitarea situatiilor sociale legate de mancare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bulimie, #anorexie, #tulburari alimentatie, #semne anorexie partenera, #semne bulimie , #alimente