Stii ce mananci? Ingrediente dezgustatoare din alimente procesate

Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:10
6790 citiri
Stii ce mananci? Ingrediente dezgustatoare din alimente procesate
Foto: fohn

Mai mult ca niciodata oamenii sunt interesati sa afle ce ajunge in organismul lor atunci cand consuma alimente procesate, mai ales ca ritmul de viata din prezent este unul care nu permite (sau permite cu mult efort) o alimentatie bazata numai pe produse naturale, preparate in casa.

In ceea ce priveste alimentele procesate au fost dezvaluite pana acum mai multe ingrediente pe care nimeni nu si le-ar dori in mancare, insa lista este destul de lunga, iar unele sunt mai putin cunoscute, cum sunt cele de mai jos, scoase in evidenta de Huffington Post.

Anumite organizatii si institutii pentru siguranta consumatorului au inceput deja sa puna presiune asupra producatorilor, pentru a renunta la unele dintre ele.

Ingredientele din lista urmatoare au origini nu doar surprinzatoare, ci si de-a dreptul dezgustatoare pe alocuri, cum ar fi un extract din glande perineale de castor. Totusi, potrivit sursei citate, acestea nu prezinta neaparat si riscuri imediate pentru sanatate.

1. Castoreum

Ce este: un extract din glandele perineale ale castorului.

In ce se gaseste: atunci cand consumi un produs pe a carui eticheta scrie si aroma naturala de capsuni sau de zmeura, atunci este posibil ca acesta sa contina si castoreum, deoarece aceasta substanta este definita ca aroma naturala.

Concret, aroma naturala este orice substanta extrasa, distilata sau derivata in alt mod din materiale naturale - plante sau animale.

2. Sulfat de amoniu

Ce este: o sare cristalina, fara culoare, folosita in principal ca ingrasamant.

In ce se gaseste: pe langa diferite ingrasaminte, sulfatul de amoniu mai este prezent si in unele tipuri de paine.

Chimicalele care contin amoniac sunt sigure pentru consum, potrivit lui Michael Doyle, director al Centrului pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Universitatii Georgia, si sunt adaugate de obicei pentru a neutraliza un aliment care este prea acid, dar multi oameni sunt obisnuiti cu amoniacul doar ca substanta de curatat, astfel ca gandul ca mananca un derivat al acestuia nu este prea placut.

3. L-Cysteina

Ce este: un aminoacid obtinut din par uman sau din pene de rata.

In ce se gaseste: in unele produse de panificatie, fiind folosit pentru a imbunatati textura, precum si pentru a prelungi termenul de valabilitate.

4. Dioxid de siliciu

Ce este: cunoscut si sub denumirea de silica, dioxidul de siliciu este folosit in realizarea sticlei, a ceramicii, de obicei sub forma unei pudre albe.

In ce se gaseste: in domeniul alimentar este utilizat ca agent anti-aglomerare, in unele produse de tip fast-food.

5. Dioxid de titan

Ce este: o substanta chimica ce are legatura cu elementul metalic titan.

In ce se gaseste: este folosit adesea in laptele degresat, pentru a-l albi, deoarece dupa degresare poate ramane cu un aspect usor albastrui, straveziu. De asemenea, poate fi utilizat in sosurile pentru salate si in cafea, in loc de frisca, dar si in cremele care au factor de protectie solara.

6. Azodicarbonamida

Ce este: o pudra cristalina, fara miros, galbuie sau portocalie.

In ce se gaseste: este utilizata in unele chifle pentru hamburgeri, dar si in materiale plastice, cum ar fi covorasele pentru yoga.

7. Selac

Ce este: o substanta realizata din secretiile unui gandac originar din Thailanda.

In ce se gaseste: in unele dulciuri, cum ar fi in jeleurile care au glazura.

8. Oase carbonizate

Ce este: o substanta obtinuta din oase de vita carbonizate.

In ce se gaseste: in prezent aceasta substanta este folosita din ce in ce mai rar, dar in urma cu ceva timp era utilizata frecvent pentru a face zaharul mai alb si mai curat.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ingrediente dezgustatoare alimente, #ingrediente scarboase alimente, #ingrediente animale alimente procesate, #ingrediente ciudate alimente , #alimente