Super alimente pentru sanatate psihica si fizica

Joi, 30 August 2012, ora 07:07
10611 citiri
Super alimente pentru sanatate psihica si fizica

Alegerile corecte din punct de vedere culinar nu numai ca te ajuta sa iti mentii sanatos organismul, dar iti asigura si o stare psihica buna, optimism si stabilitate. In plus, iti cresc capacitatea de memorare si concentrare.

Cu putina atentie, nu este greu sa gasesti o modalitate de a gasi un echilibru in alimentatie. Iata ce alimente nu trebuie cu orice chip sa pierzi din vedere, conform Health.com:

Spanacul

Daca iti plac verdeturile, spanacul este cea mai sanatoasa varianta. Iti ofera fier, care ajuta la o buna oxigenare a celulelor. Adauga niste vitamina C din capsuni sau portocale, pentru a imbunatati absorbtia.

Quinoa

Stai departe de orezul si painea alba, care pot duce la o crestere subita si apoi o prabusire la fel de brusca a zaharului din sange. Mai bine alege quinoa, un complex de carbohidrati care te energizeaza. Contine 9 aminoacizi esentiali, pe care corpul nu poate sa-i produca singur. Acestia sunt cruciali pentru crearea muschilor.

Astfel, vei avea mai multa energie, rezerve si rezistenta crescuta, dupa cum spun cercetatorii de la Universitatea din Texas.

Rosii

Rosiile contin un antioxidant foarte important, licopenul, care reduce inflamatiile din organism, in special pe cele de la nivelul plamanilor. Studiile arata ca prin consumul periodic de licopen concentrat (cum ar fi cel din rosii gatite, bulion), pot fi ameliorate alergiile.

Vitamina D - lapte fortifiat

Persoanele care au un deficit de vitamina D sunt mai predispuse la aparitia astmului, dar si la alergii. Pe langa laptele fortifiat, mai consuma si ton si somon.

Fructe de padure, capsuni

Acestea abunda in antioxidanti, care, alaturi de alte enzime din fructe, imbunatatesc comunicarea intre celulele corpului.

Ouale

Fie ca sunt fierte sau facute omleta, ouale sunt bune pentru sanatate. Galbenusul este bogat in colina, un nutrient esential pentru o buna functionare a neuronilor. Studiile arata ca persoanele cu o suficienta cantitate de colina in organism au rezultate mai bune la testele cognitive, fata de cele care au un deficit in acest sens.

Doza zilnica recomandata de colina este de 425 mg. Doua oua fierte au aproximativ 300 mg.

Scoici

Acestea iti ofera o cantitate considerabila de vitamina B12, care imbunatateste functiile cerebrale. Te ajuta sa ai o memorie mai buna, dar si sa iti pastrezi optimismul.

Portocale

Persoanele care nu au lipsa de vitamina C au un nivel mai ridicat de colagen, astfel incat pielea lor e mai tanara si elastica. Un pahar de suc de portocale are in jur de 75 mg de vitamina C. Poti obtine cam aceleasi beneficii si dintr-un pahar de suc de mango sau o felie de pepene.

Ardei iute

Ardeiul iute nu numai ca amelioreaza senzatia de foame, dar, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Purdue, ajuta si la o mai buna digestie si la arderea rapida a caloriilor.

Patrunjel

Cand gatesti, in niciun caz nu uita de verdeturi. Patrunjelul are vitamina K, ce reduce posibilitatea aparitiei cheagurilor de sange, dar si pe cea a inflamatiilor, si mentine sanatatea osoasa, prevenind osteoporoza.

Turmericul

Curcumina din turmeric combate efectele negative ale radicalilor liberi, previne pierderea timpurie a memoriei si alte disfunctii neurologice, dupa cum spun specialistii de la UCLA.

Ceaiul verde

Ceaiul verde te scapa de stres, de kilogramele in plus si de toxinele din organism.

Vinul rosu

Potrivit dermatologilor, vinul rosu are capacitatea de a proteja pielea de efectele negative ale radiatiilor ultraviolete.

Cafeaua

Cafeaua normala, nu si cea decofeinizata, imbunatateste capacitatea de memorare si previne chiar boala Alzheimer. In plus, este recomandata si in prevenirea diabetului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alimente sanatate fizica psihica, #alimente imbunatatire memorie concentrare, #alimente prevenire boli , #alimente