Top 10 alimente bogate in carbohidrati

Marti, 22 Iunie 2010, ora 18:10
267198 citiri
Top 10 alimente bogate in carbohidrati
Foto: Arhiva

O alimentatie bogata in zahar este greu de evitat. Carbohidratii se gasesc in aproape toate alimentele si joaca un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar, fertilitate sau coagularea sangelui.

O lipsa de carbohidrati poate duce la proasta functionare a organismului. Deficitul de carbohidrati este insa rar intalnit in tarile occidentale.

Mai des intalnit, zaharul in exces poate cauza probleme mari. Consumul excesiv de hidrati de carbon, in special zaharuri rafinate (cum ar fi siropul de zahar sau porumbul), poate provoca obezitate, diabet de tip 2 si cancer.

De aceea, Regimes Maigrir va face o lista cu 10 alimentele dulci, care ar trebui sa fie consumate cu moderatie.

1. Fructoza si zaharul pudra. Este vorba de glucide rafinate in stare pura. Acestea sunt facute din 99,999% carbohidrati.

2. Bauturile facute din prafuri si bomboanele gumoase. Bomboanele sunt derivate simple de zaharuri rafinate si sunt adesea facute din carbohidrati in proportie de 98-99%, avand o valoare nutritiva mica.

3. Cerealele. Cele mai multe cereale aflate in comert sunt pline de zaharuri (chiar si cele care pretind ca sunt cerealele integrale). Daca cititi eticheta acestora, veti vedea ca unele sunt constituite in proportie de 90-93% din carbohidrati.

In schimb, boabele de ovaz sau secara pot contine doar 10 - 12% glucide, iar aceste cereale ofera mai multe vitamine si carbohidrati complecsi (carbohidrati buni) fata de restul cerealelor.

4. Fructe uscate (mere, prune, banane, curmale). Fructele uscate sunt bogate in carbohidrati. Aceste alimente contin, de asemenea, o multime de fibre si vitamine. Pe termen lung, ar fi mai bine sa reduceti consumul de astfel de elemente.

Fructele uscate precum merele, prunele si bananele sunt facute din glucide in proportie de 88-90%, piersicile si caisele de la 83% la 79%, iar stafidele au aproximativ 75% carbohidrati.

5. Chipsurile. Acestea au un nivel ridicat de carbohidrati pentru a le da aroma si contin 81-83% carbohidrati.

6. Prajiturile si biscuitii. Acestea pot contine pana la 84% carbohidrati. In general, prajiturile fainoase contin 70 - 78% carbohidrati.

7. Gemurile si dulceturile. Aceste dulciuri contin 64-68% carbohidrati, in functie de cat de dulci sunt sau de cantitatea de fructe continuta.

8. Cartofii (copti, fierti sau prajiti). Dintre toate tipurile de a gati cartofi, cei fierti sau facuti piure au cea mai mare cantitate de carbohidrati (35% ), urmati de cartofii prajiti care au carbohidrati in proportie de 27%. Un cartof "clasic" contine 21% carbohidrati.

9. Muraturile si otetul. Condimentele dulci pot contine pana la 35% carbohidrati, iar oteturile pentru salate pana la 32% carbohidrati.

10. Pizza. Cantitatea de carbohidrati continuta intr-o pizza depinde in general de grosimea blatului. O pizza poate contine intre 22% si 30% carbohidrati.

#alimente carbohidrati, #alimente bogate, #alimente de evitat, #comsum moderat , #alimente