Tot ce e bine sa stii despre termenul de expirare al alimentelor

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 08:31
45515 citiri
Tot ce e bine sa stii despre termenul de expirare al alimentelor
Aolcdn

Data expirarii pe care o vedem inscrisa pe toate produsele ambalate se refera in unele cazuri mai mult la calitatea produsului decat la siguranta consumarii lui.

Mai exact, daca un litru de lapte este baut la o zi dupa ce a expirat nu inseamna ca persoana respectiva va avea probleme de sanatate ci doar ca acel lapte nu mai are aceeasi valoare nutritionala pe care ar fi avut-o daca ar fi fost consumat inainte sa expire.

Desigur, asta nu implica faptul ca alimentele expirate pot fi consumate la mult timp dupa data mentionata pe ambalaj. Acestea pot fi mancate cel mult la cateva zile sau saptamani (in putine cazuri) dupa ce au expirat.

Pentru a afla mai multe informatii, green.yahoo.com a scos in evidenta cateva lucruri mai putin stiute despre ce anume este periculos sau nu in aceasta privinta.

Alimente care pot fi consumate dupa ce au expirat

Un sondaj realizat recent a aratat ca americanii se tem cel mai mult de lapte, branza pasteurizata, maioneza, iaurt si oua, ca fiind cele mai nesigure alimente dupa ce expira.

Iata insa cateva explicatii ale specialistilor, legate de acestea:

1. Laptele - daca este pastrat in mod corespunzator (asa cum arata indicatiile de pe ambalaj), acesta poate fi consumat in aproximativ o saptamana dupa ce a expirat, pastrandu-si in acest timp chiar si cea mai mare parte din substantele nutritive; daca nu este pastrat corespunzator acesta se va prinde daca incerci sa il incalzesti dupa ce a expirat.

2. Branza pasteurizata - aceasta este sigur de consumat 10-14 zile dupa termenul inscris pe ambalaj.

3. Maioneza - daca este vorba de maioneza cumparata, pastrata in frigider si nedesfacuta, ea poate fi consumata si la 20 de zile dupa ce a expirat.

4. Iaurtul - acesta este sigur la 7-10 zile dupa termen.

5. Ouale - pastrate cum trebuie, la loc rece, acestea sunt bune si la trei saptamani dupa data de expirare inscrisa pe ele.

Cauze care provoaca toxiinfectii alimentare

Contaminarea incrucisata (trecerea directa sau indirecta a microbilor de la alimentele crude contaminate la alte alimente) si conditiile neigienice constituie principalele cauze ale toxiinfectiilor alimentare, fie ca apar din cauza unor mancaruri de acasa, fie a unora de la restaurant.

Daca vrei sa previi aparitia lor, tine cont de sfaturile urmatoare:

- Spala-te pe maini inainte de a gati si dupa manipularea alimentelor crude;

- Pastreaza separat alimentele crude de cele preparate;

- Spala ustensilele cu apa calda si detergent dupa ce le-ai folosit la alimentele crude (de preferat ar fi sa nu folosesti aceleasi ustensile pentru alimente crude si preparate);

- Nu taia alimentele gata fierte sau prajite pe acelasi suport folosit pentru carnea cruda.

Asculta-ti simturile

Dincolo de faptul ca unele alimente pot fi consumate si la cateva zile dupa ce au expirat, este extrem de important sa iti asculti simturile. Asta inseamna ca, daca un produs ti se pare ca nu arata bine si ca nu miroase cum ar trebui, nu trebuie sa il consumi, chiar si daca inca nu a expirat. Poate a fost pastrat in conditii improprii si s-a alterat mult mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#termen expirare alimente, #data expirare alimente , #alimente
Comentarii