UE se indoieste ca iaurtul, mierea si vinetele sunt bune pentru sanatate

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 13:30
8778 citiri
UE se indoieste ca iaurtul, mierea si vinetele sunt bune pentru sanatate
Foto: Arhiva

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a decis ca iaurtul n-ar fi destul de bun in mentinerea sanatatii, in conditiile in care nici plantele medicinale sau mierea nu au trecut testele efectuate. Motivul? EFSA testeaza alimentele ca si cum ar fi medicamente.

"EFSA a mai respins, in timp, si vinetele, toti antioxidantii din fructe si legume, probioticele si toate plantele medicinale, desi se stie ca, mii de ani, omul cu astea a trait", a declarat pentru Gandul prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Motivul pentru care EFSA respinge alimentele pe banda rulanta este simplu: le evalueaza pe toate dupa aceleasi metode folosite la evaluarea medicamentelor, ceea ce in opinia prof. Mencinicopschi este prea simplist si o grava eroare stiintifica, deoarece "alimentul nu este o substanta chimica pura, ci e de o complexitate formidabila". In plus, nutrientii interactioneaza cu metabolismul consumatorului.

Astfel, fara avizul EFSA, solicitantii din industria alimentara nu pot sa scrie pe eticheta cum anume ajuta sanatatea produsul alimentar respectiv. De exemplu, un producator de suc de morcovi nu poate pune pe eticheta ca produsul sau poate avea rol in mentinerea vederii, fiindca EFSA a stabilit ca nu i-au fost prezentate dovezi suficiente.

Asa se face ca EFSA este implicat intr-un urias scandal cu producatorii de alimente, dupa ce de la infiintare si pana acum, a respins pe banda rulanta toate solicitarile primite de la cei europeni. Astfel, autoritatea a respins 1.833 de propuneri evaluate pana acum si, in plus, a dat unda verde numai pentru 320 de nonalimente, si anume produse folosite si in medicamente: vitamine, minerale si alte ingrediente asemanatoare.

Recent, EFSA a anuntat ca nu s-a convins ca bacteria probiotica Lactobacillus casei 114001 din iaurtul Actimel reduce riscul de diaree la pacientii care au aceasta problema din cauza tratamentului cu antibiotice.

Suparati, sefii companiei Danone au contestat rezultatul EFSA, spunand ca toate cercetarile sunt de partea lor. "Danone contesta opinia EFSA, care este in contradictie cu rezultatele obtinute in numeroase studii clinice, dintre care cel mai important, realizat de o echipa independenta de cercetatori, a fost publicat in renumita revista stiintifica British Medical Journal, cunoscuta pentru strictetea politicii sale editoriale", se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#alimente iaurt, #alimente sanatoase organism , #alimente