Uleiul de masline extravirgin, elixir al tineretii si leac pentru durere

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:45
13864 citiri
Uleiul de masline extravirgin, elixir al tineretii si leac pentru durere
Foto: arhiva

Oamenii de stiinta din Italia, Spania, Statele Unite si Australia au descoperit noi insusiri miraculoase ale uleiului de masline extravirgin. Utilizarea acestui ulei aromat expemplifica un concept mai nou, cel al medicinei naturiste, care sustine influenta majora pe care anumite alimente o pot avea asupra sanatatii organismului uman.

Calitatile antioxidante ale uleiului de masline extravirgin si efectele sale miraculoase anti-imbatranire au fost demonstrate stiintific cu noi dovezi care confirma ceea ce se cunoastea prin traditie. Nu este nevoie de mai mult de 2 lingurite pe zi pentru cele mai bune rezultate.

Adeptii dietei mediteraneene vor fi intotdeauna mai supli si vor imbatrani frumos, informeaza Huffington Post.

Uleiul de masline extra virgin este un aliat puternic in lupta contra artritei, a bolilor cardiovasculare si a nivelului ridicat de colesterol. Consumat in mod sistematic, el mai poate preveni obezitatea, diabetul si Alzheimerul.

Ibuprofen natural

Cercetatorii de la Universitatile spaniole Navarra si Las Palmas din Grand Canaria au descoperit ca acesta ne protejeaza si de depresii, datorita calitatilor sale antioxidante si de ardere a grasimilor care favorizeaza aparitia starilor depresive.

Oamenii de stiinta au obtinut noi dovezi ca oleocanthalul continut de uleiul de masline are insusiri echivalente cu ale ibuprofenului, de inhibitie a enzimei Cox, cauzatoare de dureri si inflamatii, fara efectele secundare ale medicamentatiei chimice.

Mitul si sacralitatea uleiului de masline

Din Grecia antica si pana in tara Sfanta, uleiul de masline a fost considerat o comoara de pret. In mitologia greaca, acesta era sacru, iar ramura de maslin a fost dintotdeauna simbolul pacii in cultura elena.

In 1901 a fost descoperita la palatul din Knossos de pe insula Creta o dovada tulburatore - celebra "camera a presei de ulei de masline". Cu mai mult de 4.500 de ani in urma acolo se procesa uleiul de masline, dupa care era exportat in Africa de Nord si in Grecia continentala.

Cultivarea maslinilor a inceput si s-a raspandit in zona mediteraneana odata cu civilizatiile antice. Uleiul de masline este mentionat in Biblie, iar in traditia crestina si iudaica acesta este considerat un unguent sfant.

Firavul maslin este un pom indurator, care poate supravietui cu putina umiditate si care a devenit un adevarat simbol in iconografia mediteraneana. Singurul lui dusman ramane frigul, care poate distruge recolte intregi.

In zilele noastre, producatorii principali de ulei de masline sunt Spania, Italia, Grecia, Tunisia, Turcia, Maroc si Siria. Popularitatea crescanda a acestui ulei a determinat raspandirea cultivarii maslinilor si in tari precum SUA, Chile, Africa de Sud si Australia, aceasta din urma avand chiar recolte record.

O reteta miraculoasa - sosul cu rodie si lamaie verde

Iata si o reteta simpla cu proprietati antiinflamatorii. Acest sos poate fi adaugat in diverse salate. Cantitatatile se refera la o singura portie. Amestecati bine: 1 lingurita de ulei de masline extra virgin; sucul de la o jumatate de lamaie verde; 1 lingura de suc de rodie neindulcit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ulei masline extravirgin, #calitati ulei de masline, #ulei masline calitati terapeutice , #alimente