Un eveniment neasteptat: festivalul fulgilor de ovaz

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 21:43
3170 citiri
Un eveniment neasteptat: festivalul fulgilor de ovaz

Fulgii de ovaz sunt recomandati de nutritionistii din intreaga lume ca aliment foarte hranitor si exceptional de bine tolerat in organism. Totusi, nicaieri nu se bucura de o traditie atat de constanta si de asa multa consideratie, ca in Marea Britanie.

Ca urmare, cand s-a pus problema unui campionat mondial al consumatorilor de fulgi de ovaz, initatorii au cazut de acord in unanimitate ca locul cel mai potrivit pentru asemenea eveniment este Scotia.

Un mare festival, intr-un mic sat scotian

In fiecare an, experti in alimentatie si numerosi fani ai acestui aliment se aduna in micuta localitate rurala Carrbridge, din centul Scotiei, unde evenimentul ia proportii pentru care trebuie facute amenajari deosebite, intrucat depaseste capacitatile localitatii, scrie infoniac.

Un naiv s-ar putea intreba de ce, pentru un moment festiv, nu s-a ales si o locatie pe masura, eventual chiar Londra. Raspunsul este evident: nu exista, pentru sarbatoarea legata de un produs ecologic, alt spatiu mai porivit decat unul departe de aglomeratia urbana, de performantele civilizatiei si, mai ales, de tot ce polueaza.

Este suficient sa specificam ca satul numara, conform recensamantului, 708 locuitori, majoritatea implicati in turism, localitatea prezentand unele vestigii atragatoare.

Festivalul din anul acesta a gazduit si un campionat, unde au fost selectati 16 finalisti din randul carora medalia de aur a fost decernata britanicul Benedict Horsburg, in varsta de 45 ani, cu resedinta in Germania.

Concurentii au fost pusi sa prepare cel mai bun terci din fulgi de ovaz si sa faca proba ca ei personal consuma acest produs, mentinandu-si o excelena stare a sanatatii.

La ce ajuta fulgii de ovaz?

De la inceput, trebuie spus ca fulgii de ovaz nu sunt un mijloc de tratament si nici un regim alimentar, ci un mod de viata adoptat de cei convinsi de utilitatea acestuia.

Valoarea alimentara a fulgilor este impresionanta: carbohidrati (70%), proteine (15%), acizi grasi nesaturati, fibre solubile (10%), mucilagii, vitamine (B1, B6, E), zinc, fier, calciu.

Pentru scaderea colesterolului si pentru prevenirea diabetului, se recomanda sapte linguri de fulgi de ovaz pe zi (in cazul diabetului evoluat, dozele le stabileste medicul).

Terciul din fulgii de ovaz reprezinta un vechi tratament pentru combaterea tulburarilor gastro-intestinale si pentru accelerarea tractului digestiv, mai ales in cazul copiilor si adultilor care sufera de constipatie.

Spre deosebire de majoritatea medicamentelor recomandate in acest sens, fulgii de ovaz au avantajul ca nu au efecte secundare si nici nu creaza dependenta.

Cum preparam fulgii de ovaz

Orice mamica stie ca, pentru copiii sai mici, facea un terci din fulgi de ovaz cu lapte cald. Prin fierbere fulgii de ovaz isi pierd unele calitati.

Adultii isi prepara adesea terciul prin amestecarea fulgilor cu iaurt, lansand amestecul sa macereze o ora inainte de a fi servit. Se poate adauga zahar, zahar vanilat sau orice aroma. Un bun efect se obtine dintr-o coaja de lamaie, rasa fin.

Cine nu simte atractie pentru iaurt, isi poate face un delicios terci pe baza de suc de portocala, adaugand coaja rasa. De fapt, sucul oricarui fruct poate fi preparat cu fulgii de ovaz, adesea obtinandu-se rezultate surprinzatoare.

Merita sa incercati cu pasta de caise (excelent), de banane, de prune (atentie, in cantitati mari produce purgatie), de piersici, de kiwi. Toate acestea fiind consistente, un terci bun se obtine adaugand si suc de mere sau din alte fructe.

Sucul de struguri (must) poate sta si el la baza unui terci placut, dar trebuie consumat imeidiat, intrucat acesta fermenteaza rapid, alterand aroma.

Pentru copiii mofturosi, puteti incerca un terci de fulgi cu miere fluidizata prin incalzire si, eventual, adaugand ceai de tei, sunatoare, menta sau altele.

Acestea sunt numai cateva exemple. La festivalul fulgilor de ovaz din Scotia, pasionatii se intrec pezentand, fiecare in felul lui, retete originale, pe care unii le editeaza ca adevarate tratate culinare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ovaz produs ecologic, #festivalul fulgilor de ovaz , #alimente