Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va feriti de consumul de zahar? Ce stiti despre zaharul ascuns?

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 14:05
4490 citiri
Va feriti de consumul de zahar? Ce stiti despre zaharul ascuns?
cepapam.ro

Auzind despre efectele nocive ale zaharul rafinat, foarte multi oameni au redus consumul acestuia, suprimandu-l de la cafea sau din iaurt si au recurs sau nu la indulcitoare naturale. Nu trebuie totusi sa fie foarte linistiti.

Ei nu au eliminat decat "partea vizibila a aisbergului". Trebuie stiut ca exista doua tipuri de zahar : zaharul consumat direct si cel care este absorbit indirect, in majoritatea timpului fara sa stiti. Este vorba despre asa-numitul "zahar ascuns", dupa cum precizeza Michel Montigniac in cartea sa "Je mange, donc je maigris".

Zaharul ascuns este cel pe care il consumati fara sa fiti constienti. Se foloseste din plin ca excipient in industria alimentara, dar si in industria farmaceutica.

Daca aveti obiceiul sa cititi etichetele, veti constata cu uimire ca aproape toate produsele alimentare care sunt ambalate pentru vanzare, fiind deci obiectul unui tratament industrial, contin zahar. Din nefericire, nu stim intotdeauna in ce proportie, caci aceasta mentiune nu este obligatorie.

Din acest motiv, pe masura ce consumul direct a scazut, consumul indirect este in plina expansiune. In 1977, consumul de zahar ascuns continut in bauturi, dulciuri, conserve, medicamente era de 58 la suta. In 1985, era de 65 la suta, ajungandu-se in 1998 la un varf de 70 la suta.

Aceasta practica industriala, care consta in adaugarea sistematica a zaharului in produsele alimentare, are mai multe motive. In industria farmacetutica, zaharul se foloseste, in primul rand, ca sa "te faca sa inghiti pilula".

Oamenii vor sa se ingrijeasca, dar cu conditia ca ceea ce inghit sa fie si placut la gust. Cum majoritatea componentelor active au un gust neplacut, este mai bine si mai usor sa le indulcesti.

In industria alimentara, indulcirea produselor se face din trei motive. Mai intai, pentru a ascunde amaraciunea, apoi, pentru a ascunde acreala si a imbunatati conservarea, dar, mai ales, pentru a flata gustul clientului. Caci, asa cum aratau specialistii la inceputul secolului, consumul de zahar duce, la fel ca drogurile, la o adevarata dependenta. Zaharul atrage zahar, iar specialistii in marketing stiu acest lucru foarte bine.

Unul dintre motivele suplimentare, pentru care industriasii au crescut cantitatile de zahar in produsele alimentare si, in special, in bauturi, consta in generalizarea procedeului refrigerarii.

Frigul ascunde, de fapt, gustul de zahar. Pentru a experimenta, puneti o sticla de cola intr-un vas cu gheata ca sa-i scadeti temperatura in jur de 0 grade. Vi se va parea foarte amara, in vreme ce aceeasi bautura consumata la temperatura camerei este, evident, dulce ca un sirop.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#zahar consum sanatate, #zahar ascuns dulciuri, #medicamente zahar, #zahar sanatate drog , #alimente