Viata sanatoasa: La ce sunt bune alimentele, dupa gust

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 08:19
3923 citiri
Viata sanatoasa: La ce sunt bune alimentele, dupa gust
foto: Arhiva

Scoala chinezeasca de medicina spune ca boala se produce acolo unde nu exista armonie intre trup si suflet. Dupa medicina chinezeasca, aceasta armonie se obtine numai printr-o alimentatie echilibrata din punct de vedere energetic.

In cazul alimentelor cu care ne hranim, echilibru inseamna sa mancam zilnic produse care corespund celor 5 tipuri ale gustului: amar, acru, dulce, iute si sarat.

Amar

Substantele amare din unele alimente provoaca eliminarea lichidelor din organism. Cimbrul, salvia, oregano sunt condimente amare care nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie.

Salata verde si papadia au o actiune calmanta, potolesc agitatia interna.

Nu tot ce este amar este si sanatos. Ceaiul negru si cafeaua, consumate in exces, predispun la agitatie, insomnie, iritare nervoasa.

Acru

Alimentele acre calmeaza si racoresc. Ca sa evitati starile de nervozitate puternica, de agitatie interna de nestavilit, se recomanda iaurt, varza murata, fructe acre, muraturi, branza de vaci, ceai de fructe. Toate acestea si inca multe alte alimente nenumite au o actiune benefica asupra psihicului nostru.

Dulce

Alimentele dulci dau energia necesara activitatii noastre de zi cu zi. Asta nu inseamna ca trebuie sa exageram si sa consumam toata cutia cu bomboane de ciocolata sau borcanul cu dulceata.

Excesul de dulce face rau ca si lipsa dulcelui din organism.

De aceea e recomandat sa fim ponderati si sa consumam mai multe fructe si legume dulci. Si, in loc de zahar, la ceai sau la cafea, sa folosim mierea de albine, un produs alimentar natural suta la suta.

Iute

Adesea, simtim o stare de epuizare, un frig interior ori mainile si picioarele foarte reci. Ne simtim ca facuti din deseuri. Putem scapa de aceste blocaje de energie daca mancam condimente iuti precum ceapa, usturoi, ardei iute, hrean, piper.

Sarat

Si sarea trebuie consumata moderat. Cand se consuma prea multa sare, organele si vasele de sange pierd lichid care se acumuleaza in tesuturi, de unde picioare umflate, celulita.

Daca simtiti ca mai trebuie sare intr-o mancare, adaugati verdeturi proaspete - marar, leustean sau patrunjel - si chiar ceapa verde.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#gustul alimentelor, #medicina chinezeasca, #regim gust alimente , #alimente
Comentarii
Poza tataie2010
tataie2010
rank 4
Alimentele dulci dau energia necesara activitatii noastre de zi cu zi. Asta nu inseamna ca trebuie sa exageram si sa consumam toata cutia cu bomboane de ciocolata
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5