Vinete, in doua retete

Vineri, 20 August 2010, ora 08:25
14691 citiri
Vinete, in doua retete
Foto: Good food

Daca vinetele sunt vedetele sezonului, nu strica sa lasam si ceva retete "altfel", unde in rolul principal sa fie, evident, vinetele. Am colindat prin bucatariile lumii si am ales de la specialisti - turci si francezi - doua retete delicioase. Mancarurile se fac usor si pastreaza toate beneficiile nutritive ale legumei.

Tocanita frantuzeasca - Ratatouille

O mancarica savuroasa, cu prestanta si arome.

Ai nevoie de: patru ardei grasi, doi dovlecei, trei vinete potrivite, o ceapa, doua rosii, 150 de grame de ciuperci albe, o cana de suc de rosii, o legatura de patrunjel si una de marar, sare, piper, cateva linguri cu smantana.

Ca sa o prepari incepe prin a curata toate legumele. Pregateste apoi un vas, putin adanc, care merge la cuptor. Toaca ardeiul si ceapa si caleste-le in ulei. Rastoarna legumele in vasul care o sa mearga in cuptor. Toaca vinetele cubulete si caleste-le, si pe ele, in ulei. Urmeaza ciupercile. Rastoarna si aceasta serie de legume peste prima, in tava pentru cuptor.

Urmeaza dovleceii taiati feliute, apoi rosiile taiate in bucati mari. Amesteca toate aceste legume. Imprastie peste ele sucul de rosii, potriveste de sare si piper, amesteca usor si da totul la cuptor (incins), maxim 20 de minute.

Amesteca smantana cu verdeata tocata marunt si adauga sosul cand mancarea este gata, dar mai lasa-o, inca cinci minute in cuptor, dar cu focul stins. Mancarica este buna calda, dar este delicioasa rece.

Vinete turcesti

Turcii sunt printre cei mai mari cultivatori de vinete din lume. Reteta este pur si simplu senzationala.

Ca sa o pregatesti ai nevoie de patru vinete mari, doua linguri de zeama de lamaie, doua cepe, 500 de grame de carne tocata de vita, doua linguri de pesmet, trei oua, sare, piper, patru rosii, cimbru, o mana de masline negre fara samburi, o cana de vin, doi catei de usturoi, ulei, o cana de suc de rosii.

Totul incepe prin a taia fiecare vanata in doua, pe lungime. Pastreaza codita, si scoate miezul (pastreaza-l!), pana se fac ca niste corabioare. Stropeste vinetele cu suc lamaie si inteapa, cu furculita, coaja de cateva ori. Pune vinetele intr-o tava mai adanca, care merge la cuptor, unsa cu putin ulei.

Amesteca ceapa tocata cu carnea, pesmetul, ouale batute, maslinele martuntite si miezul de la vinete, plus cimbru, sare si piper, dupa gust. Cu acest amestec umple vinetele. Taie rosiile felii si acopera umplutura.

Combina sucul de rosii cu vinul si cu usturoiul tocat cat mai marunt. Pune combinatia lichida pe foc si clocotita opareste vinetele umplute, deja asezate in tava. Totul merge la cuptor 60-70 minute, la foc potrivit. Serveste fierbinte, neaparat cu iaurt.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#vinete legume retete, #retete mancarea sanatoasa , #alimente